Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

250 деца от Украйна ще учат у нас

Снимка: личен архив

От 15 септември 250 деца от Украйна ще стартират своето обучение в българските училища, съобщават от интеграционно-образователния център Український Вулик ("Украински кошер"). Организаицята е част от Национална мрежа за децата и повече от две години помага на деца и семейства от Украйна да се адаптират успешно в българското общество. Подробности разказа Юлияна Клюкина, управител на интеграционно-образователния център "Украински кошер".

"Ние създадохме този център в началото на войната и той по принцип не е само за деца, а за всички украински бежанци. Да им помогне за интеграция и адаптация в българската общност. Имаме доста групи по български език за възрастни, работим за хора в пенсионна възраст, защото те трудно учат чужди езици и искат да се завърнат в родината си", каза тя.


Освен това уточни, че се организират различни празници и събития свързани с Украйна и България. Кои са основните трудности, които среща удин украински ученик в България?

"Нашият център направи повече от 60 курса по български език. Най-важното е езикът, но по-малките деца лесно го учат. За по-големите програмата е на по-високо ниво, но ще се справят", заяви тя. Средствата за дарителската кампания продължават да се набират.

Майка на три деца, бесарабската българка Светлана Домущи бяга от войната в Украйна и идва да живее в България. Тя разказа за едни от основните притеснения на родителите на чуждестранни деца у нас.

"Ние сме бесарабски българи, езикът ни е доста добър, но има разлика с този български. България ни прие много добре, държавата е свободна и се чувстваме като да сме у дома", каза тя.

Притеснява се, че тормозът в училище може да навреди на детето й, тъй като то не говори като тукашните деца. "Украински кошер" помага много на децата за тяхната интеграция, посочи Светлана.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рискове за безопасността при карането на ел. велосипед или тротинетка

Наскоро лоша инфраструктура стана причина за инцидент с младо момче, управляващо електрическа тротинетка, при който то за съжаление изгуби живота си. Това даде пореден повод да се обсъждат и коментират както незавидното състояние на пътища и алеи , така и поведението на някои водачи. Гост по темата в БНР-Радио София беше Иво Делин от сдружение..

публикувано на 04.09.24 в 13:50

"Огън и мотори фест" пали страстите в Самоков с музика и екшън

Какво си представяте, когато чуете словосъчетанието “Огън и мотори“ ? -  Естествено, нещо магическо и зашеметяващо.  Ако искате да станете част от това преживяване, със сигурност ще ви заинтригува това, което ни разказаха момчетата, които гостуваха в предаването “Добър вечер, София“ – Николай Войнов, Мирослав Демирев и  Кристиян Гочев ...

публикувано на 04.09.24 в 12:19

Електрическите колела са новата страст на велосипедистите

Спускането по велопътеки в планината е много приятно и екстремно, но изкачването на баири съвсем не носи толкова положителни емоции. То е свързано по-скоро с усилие и изисква много време. Нашите зимни курорти използват инфраструктурата си и през летния сезон , за да качват велосипедисти до началото на велотрасетата, но се оказва, че има и друг вариант..

публикувано на 04.09.24 в 11:05

"Остава" с нов сингъл, седмица преди големия концерт в Борисовата градина

След като активната и емблематична група "Остава" има нов сингъл, какво друго ни остава, освен да поканим фронтмена Свилен Ноев да го представи и да направи премиерата в ефира на БНР-Радио София? Това наистина се случи в сутрешния блок в контекста на разговора с вокалиста. "Обичам края на лятото и есента. При всяка нова песен се..

публикувано на 04.09.24 в 10:13

На 7 локации в София ще има спиране на водата

На 4 септември (сряда) във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Мюнхен“, НПЗ „Искър“, от " Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: НПЗ „Искър“ кв. „Димитър Миленков“ кв. „Абдовица“ с. Бусманци с. Казичене махала Нова Враждебна промишлена зона север на НПЗ „Искър“..

публикувано на 04.09.24 в 07:55
Ще бъде приятно за разходка, особено с компания и по сянката

Слънчево, до над 30°, но иде бавно захлаждане

Днес времето ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на отделни места в планинските и източни райони ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб и умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София - около 31° . По Черноморието преди обяд ще бъде слънчево...

публикувано на 04.09.24 в 07:15

Концертната и спортна зала "Арена София" вече е с нов спонсор и име

Ръководството на Национална спортна база (НСБ) ЕАД проведе успешни преговори и подписа нов договор за генералното спонсорство на многофункционалната спортна зала „Арена София“ с игралната платформа 8888.bg, съобщшиха от дружеството. Съгласно условията на договора, от 1 септември 2024 година официалното име на залата ще бъде „Арена 8888 София“...

публикувано на 03.09.24 в 17:30