Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Тодор Терзиев за политиката и образованието у нас

Снимка: Продължаваме Промяната

Анализ на политическата обстановка в страната, ЦИК и образованието направи политическият коментатор Тодор Терзиев. По думите му ситуацията до момента никога не е била толкова интересна и оплетена, заради сюжетните линии, които се преплитат. Наблюдава се как цялата държава и институциите в нея са пленени от интересите на едни определени лица, които през годините са си "оплитали кошницата" и тъй като са се сраснали, при разделянето в момента кошницата се разплита, заяви той и допълни:

"От гледна точка на нормалните граждани, на обикновените хора това е шанс, който досега не е съществувал по този начин."

Кое от двете крила в ДПС ще надделее - близките до Доган, или близките до Пеевски?

"В интерес на истината ЦИК това, което взе като решение е правилно, защото законът казва, че един политически субект няма как да бъде регистриран в две коалиции едновременно. Там вече въпросът е самата политическа организация как ще се разбере. Интересно беше и решението на ВАС относно регистрацията за местните избори, които са на 20 октомври. То беше изключително издържано за това, че в крайна сметка съдът няма право да взема решения в един до известна степен частен спор. Това е политическа партия, която по идея едни хора съмишленици са се събрали да работят в една посока. И въпреки всички политически разговори за влияние по съдилища и прочее, които са по-скоро може би в лицето на ДПС. Може да видим едни избори, в които ДПС да не бъде регистрирана като политическа партия", каза Терзиев.  


Той посочи, че докато ние като нация и народ не се обединим, няма как да очакваме някаква качествена промяна. И добави, че:

"Лично за мен думите на г-н Борисов нямат стойност и тежест от гледна точка на това дали ще се случи нещо, защото той през годините доказа, че всичко, което се казва е до следващото негово решение от една страна. А от друга страна това, което г-н Петков е казал е всъщност в посока на това, да бъдат загърбени всички тези неща и нещата да са погледнати от една по-висока точка, а именно в обединението в това, което ни обединява. Тоест, в един момент да загърбим проблемите, които обществото има, за да може да се продължи напред."

Според думите на Терзиев българското общество не е глупаво и на следващите избори ще излезе да гласува, защото е разбрало, че гласуването не е толкова право, колкото отговорност, която трябва да бъде поета. 


Относно образованието, учениците и темата за, или против смартфоните в училище той каза:

"Ако самите деца не разберат, че времето, което те трябва да отделят съзнателно в класната стая ще им помогне за тяхното бъдеще, да се развиват като личности и да получават знания и умения, телефонът от само себе си ще бъде изключен и оставен в раницата. Съгласен съм също, че до известна степен трябва да се насърчава това, самите преподаватели по такъв начин да ангажират вниманието на децата в училище, че да им е интересно да пребивават в класната стая, да не е по принуда. Ако изобщо има някакъв проблем, той е много комплексен и решението не е в това да се наложи забрана, защото обикновено забраните водят до използване на нещото, което е забранено повече."

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциация Родители с въпроси към институциите

През новата учебна година Асоциация Родители търси отговор на 5 въпроса: 1. Кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища? 2. Защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата,..

публикувано на 11.09.24 в 18:17
Стоян Панчев

Българите са с най-ниска минимална заплата в ЕС

По данни на Евростат България е с най-ниската минимална заплата сред страните в ЕС. Считано до първото шестмесечие на годината тя е 477 евро. За това какво се случва с нашите пари коментар направи Стоян Панчев, икономист и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. "Минималната работна заплата е административно решение и..

публикувано на 11.09.24 в 17:12
Ваксина

Започва ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. В страната вече бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния..

публикувано на 11.09.24 в 12:25

Мобилни пунктове приемат опасни отпадъци от домакинства

През този месец в много населени места текат есенните кампании за събиране и предаване на опасни битови отпадъци. Мобилни пунктове се разполагат по график в Кюстендил, Радомир, Правец и други градове. Безвъзмездно се приемат опасни отпадъци, образувани от домакинствата, като например: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни..

публикувано на 11.09.24 в 12:12

Кметът на "Люлин": До март 2025 г. на опасното кръстовище светофар ще има!

Светофарна уредба на кръстовището на булевардите „Панчо Владигеров“ и „Петър Дертлиев“ в "Люлин" ще бъде поставена , обеща кметът на едноименния столичен район Георги Тодоров в ефира на БНР-Радио София. Той увери, че е добре запознат с проблема. Провеждал е няколко срещи с гражданите, жители на района. Изпращал е писма до структурите в..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

Жители на "Люлин" протестират заради опасно кръстовище

В столичния квартал "Люлин-5" днес сутринта се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните се събраха на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров" . Причината за протеста са поредица молби към Столичната община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Пред..

публикувано на 11.09.24 в 10:20

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17 септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат от 17 до 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в улични..

публикувано на 11.09.24 в 09:23