Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Снимка: Радио София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и астрология ShadowDance, чест лектор и гост на фестивали свързани с фантастиката.

Пенчев отбеляза, че фестивалът е ежегоден, като тазгодишното му издание е в София. На него се събират голямо количество автори на фантастична литература, журналисти, фенове, редактори и издатели. От 21 до 23 септември ще се проведе на ул. "Раковска" 108 в пространството за събития, което се намира там.

"Много интересна програма тази година са успели да съберат организаторите, като ключовото е, че ще имаме доста очаквано чуждестранно участие. Иън Макдоналд, един от доста популярните съвременни фантастични автори, носител на много награди за творчеството си, Фара Менделсон, така, че програмата част от нея е англоезична, част от нея българска и определено доста разнообразна откъм теми и съдържание", каза Пенчев.

Той добави, че Георги Караманов ще бъде един от лекторите, където ще обяснява за връзката между технологията, обществото и фантастиката. Освен това Пенчев и Елена Павлова ще разкажат за тазгодишното им посещение на европейски и световни фестивали посветени на фантастиката.

"Ще направим един панел заедно с хора, които са работили много с Любо Николов, едно от много големите имена на българската фантастика. За съжаление тази година се разделихме с него след доста дълго боледуване. Освен, че е популярен като човекът, който донесе Толкин и "Властелинът на пръстените" в България преди доста години и може би е един от най-иновативните автори на красиви преводи, които са правени тук, на фантастична литература. Много сърце е вложено в тях. По-малко известно е, че той е едно от големите имена в жанра, или по-скоро творческата форма на книгите-игри. Един много български феномен, въпреки, че не е зароден в България, но тук има изключително силно развитие през 90-те години. Книгите-игри са такава литература, в която читателят взема решение как да се развие историята", сподели Пенчев.

Той допълни, че книгите-игри са изчезнали под давление на компютърните, но в момента се развиват тъкмо от старите им почитатели. По темата се включи и Елена Павлова, дългогодишен автор и преводач на фантастика, една от най-популярните авторки на книги-игри през 90-те години, носител на множество награди.


"Като цяло световната литература изобщо започва да преминава към една по-топла, по-ориентирана към емоцията и ефекта от събитията, от емоционалните пикове в книги и филми и въобще цялостна култура на фантастиката. Докато например през 50-те, 60-те години и въобще целия ХХ век, тя е по-скоро науко-ориентирана. Но науката вече догони фантастиката и може да се каже, че живеем в научната фантастика на 60-те и 70-те. Съответно започва да се търси вече не толкова обяснение на какво предстои да се случи в нашето бъдеще, а как ние да го преживеем така, че да оцелеем в него емоционално и ментално, не само физически", каза тя.

Относно идеята да разговаряме с аватари на наши починали близки Павлова каза:

"Днес ни крадат личните данни, утре ще ни крадат нас целите, самосъзнанията ни."

А Пенчев добави:

"Може би преди да ни крадат съзнанията ще започнат да ни крадат телата - лоши новини за всички, които са си правили генетични тестове откъде произлизат, тъй като ДНК-то си остава някъде и не е много ясно кой колко го унищожава."

На форума ще има теми по контрафактичен анализ, при които един чужд автор ще трябва да каже как би изглеждала България, ако се беше развила по друг начин, както и теми за фалшивото изкуство.

Как фантастиката третира темите за идентичността?

"Повечето произведения, които в последните години са вземали награди са свързани малко или много с темата за човечността, идентичността. Как я запазваш ако ти се променяш, тоест човечеството се е изменило тотално, или ти конкретно си се изменил спрямо човечеството", каза Павлова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Тодоров - от Холивуд до България

Аниматорът Владимир Тодоров е един от най-значимите български артисти. Той е работил с големи режисьори по големи холивудски проекти и е написал книга озаглавена "Холивудобългарин". За нея той говори пред Радио София. Той сподели, че "киното е илюзия и изобщо е измамна работа" и добави: "Има хора, които вярват в плоската земя, има хора,..

публикувано на 13.09.24 в 17:02

Ученическите пособия може да са опасни за най-малките в клас

При покупката на училищни принадлежности родителите на учениците от първите класове е добре да избягват стоки с необичаен външен вид и особено такива, които имитират различни храни. Препоръката изрази пред БНР-Радио София основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.  Тя даде пример с течни лепила във..

публикувано на 13.09.24 в 16:44

Какво мислите за изкуствения интелект?

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал освобождаваме софийския център за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:54