Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е икономическото бъдеще на Европа

Сградите на Европарламента в Брюксел.
Снимка: Георги Николов

По-координирана индустриална политика, по-бързи решения и масивни инвестиции трябва да следва ЕС, ако иска да поддържа икономическото темпо на своите съперници Съединените щати и Китай, смята бившият председател на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги в доклада си изготвен по искане от Европейската комисия, който е 400 страници. Междувременно беше публикуван друг важен доклад за ЕС "Бележки за европейските лидери", които се изготвя след все европейски вот, за да помогнат на новите еврокомисари и евродепутати да определят приоритетите на съюза. Каква визия има Европейския съюз за своето развитие? Какво е бъдещето на Европа и може ли да остане в надпреварата между континентите? Подробности разказа докторът по икономика Евгений Кънев.

"Европа имаше една траектория на развитие след Втората световна война, която беше обусловена от Студената война, която последва Втората световна война и по този начин тя разви своя социален модел. Но голяма част от причините да бъде успешна е, че тя си спести парите за отбрана, до голяма степен осигурена от САЩ. Когато Студената война вече не беше факт, или ситуация, на практика социалният модел заскърца и Европейският съюз беше алтернативата, по която да може да продължи този модел чрез наличните еврофондове, която трябваше да направи конвергенция между страните с различно икономическо развитие и което да осигури това благоденствие. Но това се промени след голямата рецесия и всъщност заявяването на Русия като страна, която иска ревизия на световния ред", каза той.

По думите му това от своя страна заедно с големите глобални тенденции свързани с миграцията на населението към Европа, климатичните промени, трансграничната престъпност и така нататък са поставили много големи предизвикателства към Стария континент. Развитието на технологиите и Зелената сделка също са сред факторите, които поставят Европа в неизгодно положение пред най-големите й конкуренти - САЩ и Китай, а по ниво на сигурност пред Русия.

Д-р Кънев посочи, че при иновациите най-голямо значение има фактът, че при Китай и САЩ, където правителствата отделят капитал за финансирането им, в Европа няма глобална екосистема за иновации и няма капитал. Най-големият проблем обаче е, че дори да има иновации, няма механизъм, по който те да станат комерсиални. Друг фактор е зелената енергия, която е била смятана за панацея срещу липсата на достатъчно суровини, където отново няма механизъм, по който тази политика да стане европейска, посочи той. И допълни, че енергията, която ползва Европа е в пъти по-скъпа от тази в САЩ и Китай и по тази причина стоките са неконкурентноспособни.

Според думите му ЕС е коалиция от страни членки и трудно може да им наложи обща политика, ако те самите не го желаят. По тази причина забавянето на общия план само утежнява положението, а от друга страна левите и десните течения трудно намират общ език, като десните искат по-малка власт от Брюксел. Това звучи примамливо, но всъщност е катастрофално, каза д-р Кънев.

"Макар, че никъде не го споменава в своя доклад, той ясно подчертава, че проблемите идват от това, трябва да се вземат общи европейски решения за сектори, които винаги са били досега приоритет на национални политики", добави той.  

Какви са основните предизвикателства пред България?

"България не е жертва, както се опитват да я представят някои политически сили, а е голям бенефициент, тоест печели от тази глобализация. Всъщност самото отваряне в ЕС е вход към глобализацията в България до голяма степен, отделно и членството ни в НАТО. За 20 години в тези членства България успя да утрои своя БВП и чисто математически сме една от богатите държави в света. Това, че не се чувства добре от най-бедните слоеве е проблем на вътрешната политика, а не на ЕС и това е големият проблем пред България", каза Кънев.

Той посочи, че за да расте българската икономика, тя трябва да търси други пазари извън Европа, защото проблемите на Европа се прехвърлят и у нас.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма. Работи се основно в две направления. Едното от тях е по съществуващите договори за текущ ремонт в населените места, а другото е в централна градска част. Какви ремонти по инфраструктурата бяха изпълнени през летния сезон, какви ремонти текат в момента. Как върви подготовката на..

публикувано на 16.09.24 в 18:22
Mostly Harmless -

Софийската група Mostly Harmless с дебютен албум - "Накъде?"

Mostly Harmless са група, която можем да причислим към по-младите имена на българската музикална сцена. Новият им албум озаглавен " Накъде?" излезе в края на август и съдържа 9 оригинални парчета. Дебютният албум на групата е поредна стъпка в творческото и развитие от създаването й през 2015 година. В "Накъде?" се усеща вдъхновението от..

публикувано на 16.09.24 в 16:31

БНБ затяга критериите на банките при отпускането на кредити

От 1 октомври БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити. Сред новите условия са месечната вноска да е максимум 50% от дохода за периода, минимум 15% самоучастие, покриване от банката на до 85% от стойността на имота, максимален срок по договора за кредит – 30 години. Тези правила ще важат за кредитите изтеглени  след 1..

публикувано на 16.09.24 в 15:20
Д-р Надежда Тодоровска

Концерт за София организират в НМА "Проф. Панчо Владигеров"

В предаването "Радиокафе" разговаряме с д-р Надежда Тодоровска от фондация "Венцислав Янков" за личността на големия български пианист и предстоящия концерт за София, който ще се състои на 18 септември. Какво е най-важно хората да знаят за личността на Венцислав Янков? "Той беше космополитен човек и според днешните измерения – мега..

публикувано на 16.09.24 в 14:49
Личи си, че Мирослава Мерекьова обича София

Трима Мерекьови подреждат 75 творби в изложба с акцент за София

Време е почитателите на изобразителното изкуство да се запознаят и добре да запомнят фамилията Мерекьови. Трима творци с тази фамилия дават възможност това да стане по най-подходящия и приятен начин – с изложба. Тя находчиво е озаглавена „ТриМа“ и се открива на 17 септември от 19:00 ч. в галерията на ул. „Оборище“ 5. А триМата са..

публикувано на 16.09.24 в 14:25
Снимка: Vivacom Art Hall Oborishte 5

Изложбата "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ акцентира върху пътната безопасност

На  16 септември от 18:30 ч. в галерия на "Оборище" 5  ще бъде открита благотворителната изложба с творби на Ани и Явор  "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ .  Това е втората изложба, създадена да продължи наследството на Анна-Мария Малчева и Явор Стоянов, чийто живот беше отнет на 8 май 2023 г., при пътен инцидент,  докато пресичаха пешеходна..

публикувано на 16.09.24 в 14:05

"SEVI" е на крачка от номинация за "Грами" за най-добро алтернативно изпълнение

SEVI са Светлана Близнакова-SEVI, Рали Велинов, Петър Петров и Stone Angel. Утвърдени като една от най-успешните рок групи в България, музикантите от SEVI бързо привличат вниманието с оригиналния си, разпознаваем звук, силните женски вокали и мелодични песни, които често звучат по радиото. Бандата все още няма номинация за Грами , но е била..

публикувано на 16.09.24 в 13:35