Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Терзиев: Искаме да направим София град, от който хората не искат да си тръгват

Снимка: Лили Големинова

В деня на София – 17 септември, Радио София празнува своя 17-и рожден ден. По този повод в предаването „Радиокафе“ гостува кметът на столицата Васил Терзиев. Той поздрави столичани за празника на града. Признава, че откакто е кмет не може спокойно да се разхожда из София, тъй като вижда проблемите навсякъде.

„Оглеждам всички проблеми, дефекти – кое не е наред, веднага ми хрумват идеи кое, как може да стане по-добре. Сещам се за други градове, в които съм видял различен начин да бъде направено нещо. Екипът вече е вдигнал ръце от мен, защото аз постоянно вървя, снимам и пращам задачи и идеи. Вече съм в такъв режим, където гледам за подобрения, не мога да се нарадвам толкова на направеното, въпреки че има страшно много, което е направено и от предишната администрация“, каза Терзиев.

Църквата Ротонда - „Св. Георги”

По думите му, София е невероятен град за живеене, за правене на бизнес и за отглеждане на деца. Не на последно място са и природните дадености на града.

„Има и богата култура. Град, в който съжителстват щастливо хора от различни етноси и вероизповедания, който става все по-пъстър, защото има увеличаващ се брой чужденци. Те идват и като туристи, и се заселват тук, именно заради това какво може да предложи София за живеене и за работа. Градът е прекрасен и това, което зависи от нас като администрация и всички граждани, е да го пазим и да го развиваме заедно“, добави Васил Терзиев.

Кметът изтъкна, че за ръководството на града е особено важна темата за децентрализацията. По думите на столичния кмет, проблемите трябва да се решават близо до източника си.

„Т.е. районните кметове да имат повече възможности, тъй като те най-добре виждат и са запознати с проблемите на даден квартал, да имат инструментите да ги решават. Ние, за това работим от ден първи“, каза кметът.

Той посочи, че през погледа на чужденците, София често изглежда тъмна, липсва качествено осветление и инфраструктура.

„През тези четири години за нас една от големите теми ще бъде как да подобрим качеството на пътната настилка, на маркировката и тротоарите, за да може да изглежда София като един наистина европейски град и то не само в идеалния център“, посочи градоначалникът и изтъкна, че София е град с голям потенциал.

„В София можеш да дойдеш по много причини, а целта е да не искаш да си тръгнеш. Искаме да направим София градът, от който хората не искат да си тръгват. Това ни е целта за младите“, каза Васил Терзиев.

Той благодари на всички предишни управници на града в годините преди него и посочи, че това е причината да има видима разлика от София през 90-те години и днес.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 диджей BoYan

Диджей BoYan с нов сингъл - Nothing Serious

След представянето на новите си сингли Something и Replay, диджей BoYan е готов с още един нов сингъл - Nothing Serious .  “Имам чувството, че съм влязъл в някакъв ритъм. Опитвам се. Работа е. Не е лесно, обаче усещам, че съм влязъл в този ритъм, в който мога да продължа много дълго време така”, сподели той в ефира на “Радиокафе”...

публикувано на 18.10.24 в 12:54
Гергана Димитрова

Кой е загадъчният Алфред, създал най-престижната награда в света?

Има немалко книги и сборници за нобеловите лауреати. Всяка година учени, творци и световната общественост очакват с нетърпение последното тримесечие на годината, когато се обявяват новите носители на тази най-престижна награда, но сякаш малко са книгите, които разказват за създателя им – шведския химик, изобретател, поет, предприемач Алфред..

публикувано на 18.10.24 в 12:32

Европейските синдикати искат по-сериозен контрол върху пазара на наеми

Да се въведат защитни регулации за размера на наемите и контрол върху пазара на наеми. За това се настоява в Резолюция на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите, цитирана от КТ "Подкрепа". В документа се изисква и по-сериозна защита на наемателите от експлоатация и злоупотреби, както и налагане на възбрани за увеличаването..

публикувано на 18.10.24 в 12:03
Прея и Мартен Роберто

“Всеки ден” - новият сингъл на Прея, посветен на любовта

“Всеки ден” - така се казва новият сингъл на Прея Осасей, посветен на любовта. През лятото тя сключи брак с любимия си Евден, с когото са заедно от 10 години. “Всеки ден става сякаш по-хубаво. След сключването на брак е същото, но по-хубаво”, казва тя и допълва, че през изминалото време са пораснали заедно. За да отбележи важното събитие от лятото,..

публикувано на 18.10.24 в 11:13

Васил Терзиев: Искаме София не просто да се движи, а да лети

"Днес отворихме новото кръстовище на бул. "Черни връх" и бул. "Тодор Каблешков". Така намаляваме задръствания в тази част на града", написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Facebook. Отворено за движение е кръстовището на бул. "Черни връх" и "Тодор Каблешков" По думите му, на 20 октомври ще заработи и участъкът при бул...

публикувано на 18.10.24 в 10:13
Иво Биков, полицейски инспектор “Пътна полиция” - София

Въпреки отнемането на автомобили, пияните шофьори в София се увеличават

Инцидентите са част от информационния поток ежедневно. В каква посока трябва да работим, за да се стига до тях по-рядко обяснява в ефира на “Събуди се, София Иво Биков, полицейски инспектор от “Пътна полиция” - София . “Преминаването на червен светофар на кръстовищата е може би едно от най-тежките нарушения по Закона за движение на пътищата...

публикувано на 18.10.24 в 09:06

Почитаме паметта на Св. апостол и евангелист Лука

На 18 октомври православните християни отбелязват празника, почитащ паметта на Св. апостол и евангелист Лука и Св. Злата Мъгленска . Апостол Лука е сподвижник на апостол Павел и автор на едно от Евангелията, както и на книгата "Деяния на светите Апостоли". Апостол Лука е родом от Антиохия, Сирия и е живял през 1 век. За живота му се знае много малко...

публикувано на 18.10.24 в 07:50