Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 19 до 21 септември

Художничката Любов Тотева ще бъде част от фестивала I Am Sofia

Тя разказа за своето изкуство в "Радиокафе"

Снимка: Любов Тотева

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с художничката Любов Тотева, която е свързана със София по много линии и с днешния празник.

"Обичам старите улици, старите сгради, старите кътчета на София", сподели тя. Израснала в столицата, намира уют в старите сгради, които носят духа на града.

Уличката, по която обича да минава се нарича "Иван Вазов".

"Там имаше един магазин за художници, който беше много хубав, но го преместиха в една много хубава стара къща. Често ходя там, съвсем наблизо е Народният театър, къщата на Иван Вазов – друго е усещането на тази улица", разкри тя.

Любов Тотева ще участва и във фестивала I am Sofia, който от утрешния ден, 18 септември ще оживи пространството пред НДК.

"Ще участвам с една експозиция с мои картини, които са в малко непознат стил "наив", пренебрегван именно заради това си название, но през последните години се организират едни много хубави салони на наива, които са и международни. В тях участват прекрасни художници, не само школувани, минали през академия, но и такива самобитни, които правят много интересни неща" сподели художничката. И допълни:

"Наивът като стил е много общо понятие, той не може да се определи като портрет, пейзаж или тематична живопис. Картина в този стил пресъздава или твоето лично чувство, или някакво преживяване, винаги можеш да направиш разказ по тази картина и това е хубаво."

По думите й в този стил липсват правила за пропорции и размери, композиционно в самите картини творецът не си задава въпроси дали те са точно отразяване на действителността или пък дълбока мисъл – просто това са спонтанни чувства предадени в картина.


"На мен този стил ми допада, работя го вече 20 години, макар че друго съм завършила, темите са безкрайно интересни", заяви Любов Тотева. Всеки желаещ може да се срещне с нея и нейните творби  във фестивалните дни, на 19 и 20 септември, а на 21 септември тя ще проведе отворен урок по темата "наив" от 13:00 до 15:30 часа в кино "Кабана“

Това не е единственото изкуство с което се занимава художничката Любов Тотева. Работила е в куклен театър като сценограф и майстор на кукли, специализирала в Прага, има над 20 постановки в цяла България, няколко и във Франция, където е участвала в Световния фестивал на куклените театри.

Чуйте повече за творческата личност Любов Тотева от разговора в звуковия файл. С нея разговаря Лили Големинова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51

"ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира за пети път

Конкурсът "ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира своето 5-то издание в България. През септември и октомври 2024, в рамките на събитието ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен. Посолството на Франция в България и..

публикувано на 17.09.24 в 15:25

София отбелязва своя празник

В деня, в който Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София, и на който градът ни отбелязва своя празник, жители и гости се стекоха, за да присъстват на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Св. Александър Невски". По-рано Столичният общински съвет проведе..

публикувано на 17.09.24 в 15:06

"Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги" ще възродят разказваческия дух

Поредната среща с участник във фестивала I Am Sofia, който ще оцвети следващите дни в нашия град. Той е Стефан Касев, който участва във фестивала с форматите "Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги". "Два формата, които се завръщат под някаква форма. Зад "Писатели без книги" стои колегата Нинко Кирилов. И двата са насочени към разказване..

публикувано на 17.09.24 в 15:05

Преоткриваме София на временния инфопункт #soInfoIntoSofia в градина "Кристал"

Празничното студио на Радио София днес е разположено в градина „Кристал“, където е и временният инфопункт #soInfoIntoSofia, който цели три седмици ще гостува там с истории за символите на София и отворена сцена за културни събития. Мобилният павилион отваря врати с празнична програма и официално откриване от 16.00 часа. Инициативата е..

публикувано на 17.09.24 в 14:05
Мартен Роберто -радиоводещ, диджей и музикален редактор

Мартен Роберто ще бъде част от демонстративния мач между Григор Димитров и Новак Джокович

Навръх празника на София, градът ни ще бъде домакин на вълнуващо тенис събитие – демонстративна среща между Григор Димитров и Новак Джокович. Мартен Роберто, който е част от музикалния имидж на Радио София, ще привнесе музиката на това “спортно събитие на декадата“ , както го определи самият той. "Днес ще бъде наистина един страхотен..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Васил Терзиев: Искаме да направим София град, от който хората не искат да си тръгват

В деня на София – 17 септември, Радио София празнува своя 17-и рожден ден. По този повод в предаването „Радиокафе“ гостува кметът на столицата Васил Терзиев. Той поздрави столичани за празника на града. Признава, че откакто е кмет не може спокойно да се разхожда из София, тъй като вижда проблемите навсякъде. „Оглеждам всички проблеми, дефекти..

публикувано на 17.09.24 в 12:03