Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред район "Красно село"

Снимка: район Красно село

Днес, 18 септември е празникът на район "Красно село". Какви са проблемите на района, как са преминали ремонтите там и каква е разликата до момента за тези изминали 11 месеца от местните избори? По темата говори Иван Голев от Сдружение "Лагера".

"Личното ми мнение е, че началото на новото ръководство беше трудно, имаше и някои обективни причини за това. Миналата зима имаше един много тежък мокър сняг, който беше голямо предизвикателство да се изчисти. Не само за нашия район, но и за целия град. Тогава и ние активно се включихме като граждани. Освен това имаше едно забавяне по всички програми за финансиране, поради липсата на работещ Столичен общински съвет", каза той.

Освен това изтъкна като проблем косенето на тревата през пролетта поради забавяне, а обяснението е било, че  липсва сключен договор за поддръжка. Голев посочи, че в последните месеци нещата са се раздвижили и той гледа оптимистично на нещата. Освен това по негова преценка има добра комуникация между сдружението и районната администрация.

"Направихме една гражданска дискусия и няколко срещи с районната администрация във връзка с предстоящи ремонти и нужда от нови детски площадки. Също така направихме подобно нещо и за нуждата от обособени пространства за разхождане на домашни любимци. Тогава на самата среща дойдоха и представители на районната администрация и поеха ангажимент да вземат предвид и волята на гражданите", сподели той.

По думите на Голев има две инициативи, едната е лятното кино, а другата е спортен празник, който се организира на 28 септември, който е със съдействието на Столична община.

По темата се включи и районният кмет Цвета Николаева.


"Ние сме активни с жителите на района, дори вчера имах открита приемна, за мен обратната връзка е от изключително значение така, че работим в тази посока доста активно", сподели тя. И добави:

"Бяхме доста възпрепятствани да пуснем обществената поръчка за двете детски градини и училища, които може би са най-мащабните строежи, които очаква района. За да минем по нормата на закона трябваше поръчките да се изготвят от нас и да се пуснат от Столична община. В момента очакваме вече да се обявят и да тече срокът за подаване на оферти. Относно тротоарите доста напреднахме в тази насока, даже аз бях първият районен кмет, който използва цялото финансиране по безвъзмездния заем. В момента се довършват последните два по него и очакваме скоро да сключим договор за 4 години, който е със субсидията, която се получава ежегодно. Тя е крайно малка, но въпреки това ще продължим до края на годината да изграждаме тротоари."

Относно ремонта на 25-то ОУ "Д-р Петър Берон" Николаева каза, че в момента тече обществената поръчка за проектирането. Това е първата стъпка за да се стигне до реалния ремонт. Тя посочи, че в годините са правени частични проекти, които не са отговаряли на стандартите и другото е, че в никой от тези проекти не е бил съобразен фактът, че сградата е на над 100 години.

"Надяваме се 2025 година да започнем с готов проект, който ще ни даде възможност да пуснем документи за самия ремонт. От фирмите зависи качеството на ремонта, но ние от своя страна ще наложим безкомпромисен контрол с цел училището да се модернизира и най-вече обезопаси за своите ученици", каза тя. И добави, че следващият ремонт ще бъде на Дебърската градина.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Интер Експо Център

Форумът "Тук-Там Кошер" събира 150 компании

Друг лектор, Борислав Василев също се включи с тема за управлението на знанието във времената на дигитална трансформация. "Дигиталната трансформация много често се бърка с термина "дигитализация". Дигитализацията е просто преминаване от аналогови към цифрови продукти за компаниите, докато дигиталната трансформация е нещо по-глобално...

публикувано на 18.09.24 в 12:55

В Интер Експо Център стартира "Тук-Там Кошер"

Днес, 18 септември предаването "Радиокафе" е изнесено в Интер Експо Център, където се провежда инициативата "Тук-Там Кошер". Тя присъства от много години в пейзажа, когато стане дума за младите хора. По темата говори Златина Кръндева, модератор на събитието. "Кошер" се организира доста години, това е шестото издание и най-мащабно, с което ние..

публикувано на 18.09.24 в 12:31

Мартен Роберто: Мачът Димитров vs Джокович беше изключително спортно събитие

Един от емблематичните гласове на "Радио София" и музикален редактор Мартен Роберто коментира своето присъствие като диджей на вчерашния мач между Григор Димитров и Новак Джокович. "Мисля, че отместваме акцента от това, което се случи вчера. Състоя се едно изключително спортно събитие с двама невероятни атлети. Това беше спортен празник, а не..

публикувано на 18.09.24 в 11:58

Предприемачество за всички и надпревара между стартъпи на Балканите

В София Тех Парк разработват наръчник за устойчиви събития В специалното Радиокафе, посветено на  иновациит е, гостуват още Елица Моллов (директор „Иновации и инкубация“) и Стефани Величкова (мениджър „Организиране на събития“) от  София Тех Парк: Разговорът започва от Event Pro Forum – събитието на събитията, което в Деня на София събра хората..

публикувано на 18.09.24 в 10:49

Ветровито с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.    Днес облачността ще бъде разкъсана, а в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България слабо ще превали. През деня ще духа вятър от изток-североизток, като той ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25