Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местното училище и детската градина в Нови хан с нови корпуси

Снимка: Надежда Герова

Със старта на учебната година учениците в Нови хан вече ще се обучават в новопостроен корпус на местното училище "Св. св. Кирил и Методий". В селото беше открит и нов филиал към детската градина. Подробности разказа Александър Стоичков, кмет на Нови хан. Той отбеляза, че към момента стаите, които ще се използват в новия корпус са 6, като те са пълноразмерни и отговарят на всички изисквания за обучение на ученици. В корпуса също има по два санитарни възела на всеки етаж, каквито до момента е нямало. Една от стаите е обособена като учителска, а в останалите 5 кабинета ще се обучават 1, 2 и 3 клас, като 1 и 2 клас в момента са по две паралелки, тъй като в последно време напливът на деца е голям.

"В последните 4 години имаме над 1000 нови регистрирани жители. Няма нищо по-хубаво от това училищата, детските градини и читалищата да са пълни с живот и да функционират така, както би трябвало, а не да се затварят. Пристроявайки новата сграда на училището сме предвидили този растеж и в момента имаме 4 буферни помещения, които в четирите години напред, в които ще имаме двоен прием на ученици ще можем да го поемем и няма да останем без помещение и да бъдем изправени пред угрозата да строим ново училище", каза Стоичков.

По думите му общината е самофинансирала новия проект, като капиталовата програма за едногодишен период изцяло е била вложена в строежа. Строежът е на три етапа.

"За наше щастие, започвайки да работим чисто документално по втория етап, който предстои да започнем след две седмици се отвори програма на МОН, която насърчаваше спорта. Имахме възможност със салона, който е част от втория етап да кандидатстваме по тази програма и за наше щастие бяхме одобрени", заяви той. Очаква се салонът да бъде открит за идния 15 септември.

На 17 септември е била открита новата сграда на детската градина, като тя ще приюти две яслени групи. С тях общият брой на децата нараства до около 230.

"Ние като ръководство на общината оттук насетне най-вероятно ще заложим критерий за уседналост спрямо родителите, тъй като нашата най-голяма болка е това, че те нямат регистрации. Масово хора с регистрации в София, Видин и други места използват нашите административни услуги. В същото време живеят тук, не плащат данъците си в общината, което е крайно неприятно и е една порочна практика, която би трябвало да се прекъсне", каза Стоичков.


Финансирането на детската градина е било частично по същата програма на МОН, тъй като тогава документацията на детската градина е била на фаза идеен проект. По темата се включи и директорът на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" г-жа Албена Николова.

"Класните стаи са съвременни, модерни, учениците започнаха там обучението си и смятам, че и колегите и децата се чувстват изключително комфортно и удобно", заяви тя.

Тя посочи, че в момента учениците са 192, като с разрастването на строителството в прилежащите на селото райони се очаква броят им да се увеличи. Резултатите от националните външни оценявания в училището са високи, като традиционно се провежда третото НВО на 7 клас по английски език, което е по желание на учениците. Към момента учебната година е започнала с няколко нови учители в начален етап, тъй като паралелките са се увеличили. 

Темата за детската градина коментира директорът й г-жа Силвия Велинова.


"Корпусът е на два етажа с място за две възрастови групи, две занимални, две спални помещения, разливно помещение, гардеробна и мокро помещение. Там са децата от яслената група и първа "А" група. Децата са на възраст от една до три години, за 25 деца в група са местата, или за 50 общо е сградата", каза тя.

Освен това посочи, че в бъдеще може да бъде построена още една детска градина в новия квартал Сентрал Парк, тъй като там жителите непрекъснато се увеличават.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Късно лято в края на септември, с температура в София около 29°

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток, съобщиха от НИМХ.Температурите още малко ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 29°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 07:35

Започва подготовката за новото издание на Лидерска академия "Успяваме в България"

Съветът на жените в бизнеса в България започва процеса за кандидатстване за новото единадесето издание на Лидерската академия "Успяваме в България". Обучителната програма има за цел да насърчава и подкрепя професионалното развитие на жени предприемачи и такива, заемащи управленски позиции. За периода от 2014 г., когато се проведе първото издание на..

публикувано на 26.09.24 в 17:57

Безплатни изследвания на функцията на белите дробове в София и страната

Кампанията "5 минути за ЗДРАВЕ" за безплатни изследвания чрез телемедицина продължава и през есента в 7 града на страната Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето София и Русе са първите градове, в които ще се проведе есенното издание на кампанията за безплатни изследвания чрез телемедицина на основни..

публикувано на 26.09.24 в 17:55

Заснемането на филм е магия

В предаването "Добър вечер, София“ се оформи абсолютна актьорска среда в присъствието на Кристиян Илиев – актьор и радиоводещ, и двамата млади актьори и Михаил Иванов и Ник ола Куцев . Няколко са поводите, за тяхното гостуване – за да разкажат за своята инициатива, чиито няколко епизода вече са факт, за участието си във филма „Триумф“, който..

публикувано на 26.09.24 в 17:31

Младите хора по-трудно биват мотивирани за участие в политическия процес

Започва петото издание на " Лигата на младите гласоподаватели " по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Мащабната кампания се организира отново от Националния младежки форум , Студентска асоциация за изследване на международните отношения и Студентски клуб на политолога. Целта ѝ е да повиши информираността сред..

публикувано на 26.09.24 в 15:33
Адриан Николов

Адриан Николов: Има известно изкривяване на средната работна заплата за страната

От 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да стане 1077 лева, но някои работодателски организации оспорват това. Служителите искат МРЗ да се вдигне още, а бизнесът – да се намали с 200 лв. Бизнесът иска въвеждането на европейска директива, която предполага още регулации при определянето на минималните възнаграждения. Синдикатите обаче казват,..

публикувано на 26.09.24 в 14:56

Програмата Culture Moves Europe подкрепя артисти и професионалисти от областта на културата

В предаването “Радиокафе“ говорим за култура. За създаването и развитието на креативна среда за българската култура ще допринесе и програмата Culture Moves Europe  (Културата движи Европа), която подкрепя творческите резиденции и мобилността на артистите и професионалистите от областта на културата . Тя предоставя безвъзмездни средства..

публикувано на 26.09.24 в 14:31