Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Медийна грамотност в дигиталния свят" в помощ на младежите

Снимка: Сдружение "Моят град"

Страната ни се нарежда на последно място в класацията на държавите от Европейския съюз, които са уязвими към дезинформацията и негативните последствия от нея. Това показват данните от Индекса за медийна грамотност от началото на годината. 

По този повод от Сдружение "Моят град“ разработват проекта "Медийна грамотност в дигиталния свят", реализиран по програма "Еразъм+“.

Сдружението вече 13 години работи последователно с младите хора по темите за медийна грамотност и устойчиво кариерно развитие, посочва Ана Радева - председател на сдружението и ръководител на проекта. 

„Ние се опитваме да създадем една пътна карта за политики в кариерното развитие и то политики от ново поколение. Нашият екип е международен и обсъждаме с много експерти какви да бъдат съвременните инструменти за това младите хора да имат медийна грамотност, която е свързана и с тяхното бъдещо професионално развитие в този нов дигитален свят, в който живеем“, обяснява тя.

Поколението Z (1997-2012), с което сдружението работи в през последните 13 години, е родено в свят, който е дълбоко свързан с технологиите, но не притежават достатъчно умения за безопасно и ефективно използване на технологиите, критично мислене и личностни умения за една успешна кариера, допълни Ана Радева.

„Те започват активно своя професионален път и вече почти половината от тях искат да сменят своята професия, причините, които посочват са няколко - работен стрес, липса на предизвикателства и несъответствие на техните ценности с тези на компанията, в която работят", коментира тя, позовавайки се на наскоро излязло проучване.

В рамките на проекта „Медийна грамотност в дигиталния свят“, се организират Национални младежки срещи за борба с ниските нива на дигитални умения и медийна грамотност сред българските младежи. Тези срещи ще дадат възможност за изграждане на общности, споделяне на идеи и развитие на компетенции в областта на цифровите технологии и критичното мислене. Разпознаване на фалшивите новини и феномена “пост-истина“, повишаване на медийната грамотност и адаптивността към различна екипна среда. 

Организаторите са разработили иновативната обучителна програма, съвместно с медийни експерти от БНТ и очакват в срещите да се включат популярни личности. Първата от четирите национални младежки срещи ще се проведе във Варна този месец и ще обхване над 100 младежи от региона. Всеки участник в инициативите по“Еразъм“ ще получи сертификат Youthpass за придобитите умения и компетенции. 

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Анна Радева в
звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маратонът е тази неделя, 13 октомври.

Над 6500 бегачи на Софийския маратон тази неделя

Няколко елитни лекоатлети пристигат за участие в Wizz Air София маратон 2024, похвалиха се организаторите.  Стартът на класическата дистанция от 42 километра и 195 метра е тази неделя в 9:30 часа от площад "Александър Батенберг", а общо във всички дисциплини по трасето ще потеглят рекордните като брой над 6500 бегачи. От тази година София вече излиза с..

публикувано на 09.10.24 в 15:35

До момента няма доказан случай на грип в страната

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и..

публикувано на 09.10.24 в 14:09

„Портрети отвисоко“ - разказ за неформалните общности от покривите на Хонконг

В София гостува изложбата „Портрети отвисоко. Неформални общности от покривите на Хонконг“ на Руфина Ву и Щефан Канъм. Проектът изследва незаконно построените селища върху покривите на жилищни блокове в Хонконг чрез архитектурни скици, фотографии и лични истории, които засягат темата за миграцията. Изложбата документира наследството на общности,..

публикувано на 09.10.24 в 12:58
Еврокомисар Елиза Ферейра

Седмица на градовете и регионите в Брюксел

Всяка седмица в Брюксел се провеждат по няколко големи европейки събития, като тук изобщо не се взимат предвид редовните сесии на комисиите в Европейския парламент. Тази седмица в Брюксел преминава под знака на градовете и регионите, защото под мотото Empowering communities (Давайки повече власт на местните общности) тече най-голямото..

публикувано на 09.10.24 в 12:53

Есенна академия за родители в "Пирогов"

Водещи детски специалисти от "Пирогов" провеждат Есенна академия за родители "Първа помощ за малките герои" в университетската спешна болница.  През месец октомври екипът, който провежда Лятната академия на "Пирогов", прави продължение на инициативата по желание на родителите. Лектори ще бъдат д-р Явор..

публикувано на 09.10.24 в 11:17
Мария Боянова

Семинар разкрива историята на фалшифицирането на древни монети и артефакти у нас

Тази вечер в Националния етнографски музей ще се проведе семинарът “Фалшификати и фалшифициране на древни монети и предмети в България”, воден от проф. дин Иля Прокопов и проф. дин Диляна Ботева . Гост-лекторите ще представят периоди на развитие на фалшифицирането в България, технологии, разпространение и методи на разкриване. Предвижда се..

публикувано на 09.10.24 в 10:56