Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тодоров: Въпреки по-малкото жертви, България е на първо място по загинали по пътя

Владимир Тодоров
Снимка: БГНЕС

Въпреки че статистиката отчита с около 60 жертви по-малко за изминалите месеци от 2024 г., броят на загиналите деца по пътищата на България остава да е около 30.

"Надявам се тенденцията на намаляване да продължи, защото ние сме на първо място по загинали на 1 млн. души – коментира пред БНР-Радио София Владимир Тодоров, учредител на Българската асоциация на пострадали при катастрофи. - Нова позицията сред жертвите и причинителите на травми са водачите на тротинетки."

По думите на експерта много шофьори вече се замислят дали да карат след употреба на алкохол, като знаят, че може да им се отнеме автомобила. Остава да бъде проблем малкото лаборатории, в които се изследва дали шофьорът е пил.

Според Тодоров всички технологични проблеми могат да се решат, но най-често от институциите се намират оправдания. Той даде пример с камерите за скорост – в София има едва 2 стационарни, докато в Лондон, например, те са над 20 хиляди.

"Видяхме, че след като се сложиха камери, бус лентите са разчистени. Предлагали сме общините да инсталират камери и да прибират част от приходите от глоби."

Беше грешка махането на броячите на светофарите в София. В други градове те продължават да се ползват. Може да се помисли за тяхното възстановяване и в столицата, защото те са за облекчение, допълни Владимир Тодоров.

Чуйте разговора на Константин Лавсов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират временно водата в кварталите „Изток“ „Обеля“ и „Младост“ 3

Заради ремонти „Софийска вода“ временно спира водата на 17. октомври (четвъртък) в части от жилищните комплекси „Изток“ „Обеля“ и „Младост“ 3. В ж.к. “Изток” водоподаването ще бъде спряно до 21.30 ч. в карето между ул. “Незабравка”, ул. “Константин Щъркелов”, ул. “Латинка”, ул. “Чарлз Дарвин”, бл.50, бл. 51, бл. 52 на ул. “Незабравка”, ул. “Тончо..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Слънчево, но ще нахлува студен въздух

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има преди обяд над североизточната част от страната. Вятърът в цялата страната ще се ориентира от север-североизток, ще е умерен, в Североизточна България – временно силен и с него ще нахлува студен въздух. Дневните температури в повечето места ще се..

публикувано на 16.10.24 в 07:20

Хиляди се сбогуваха с Кирил Маричков

  Прощаваме се с Кирил Маричков Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 15.10.24 в 18:52

Александър Георгиев: Навлизаме във фаза на охлаждане на пазара на труда

Над 50% от работодателите няма да наемат нови служители през следващите шест месеца. Това сочи седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта. Анкетираните са от 1197 компании у нас, като 32% от тях не очакват промяна в числеността на заетите. 24% прогнозират да наемат нови служители. 20% планират намаление на персонала, а..

публикувано на 15.10.24 в 17:03

Фотографската изложба "Тук, където съм" представя историите на деца-бежанци

“Тук, където съм“,  е експозиция представена от деца-бежанци – емигрирали в България без родители. Повече разказа в предаването “Радиокафе“ кураторът Михаела Вачева и Хайдар Авуд от Международната организация по миграция.  "Изложбата “Тук, където съм“ е финална права от съвместната работа на Михаела Вачева с децата, стимулира ги да се..

публикувано на 15.10.24 в 15:37

Пет дни си спомняме за писателя дипломат Ромен Гари

"Моето странстване по света е преследване на Романа на многопластовия живот." Ромен Гари. Ромен Гари  е един от големите френски писатели на XX век. Роден е преди 110 години във Вилнюс под името Роман Кацев. Писал под четири различни имена, обгрижван от малък от майка, която винаги е вярвала, че той ще бъде един ден посланик, Ромен..

публикувано на 15.10.24 в 14:17