Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДВР: По-малко катастрофи, но с повече ранени в София

Снимка: БТА
От началото на годината на територията на София са настъпили 588 тежки пътни инциденти, което е с 11 по-малко за същия период на миналата година. Това заяви комисар Николай Крушарски, началник на отдел “Пътна полиция” в СДВР, цитиран от  БГНЕС.

Ранените при тези инциденти са 693 или с 2 повече. Загиналите на територията на София от началото на годината са 25 или с 14 по-малко в сравнение със същия период на 2023 г.“, допълва Крушарски.

„Най-честите нарушения на територията на София са нарушенията извършвани от водачи, които карат с превишена скорост. От началото на годината са установени 302 949 нарушения на столицата за превишена скорост. Това е с над 32 000 повече в сравнение със същия период на миналата година“, посочва комисар Крушарски.

Проблем е и неизползването на предпазни колани и други обезопасителни системи не само от шофьорите, но и от пътниците в дадено превозно средство. „Наказаните от началото на годината са с 1000 повече в сравнение с миналия период. В цифри това означава 6 273 водача, пътници и хора, които превозват своите деца неправилно в автомобила“, уточни той.

Над 40 водача са санкционирани за неправилно каране на тротинетки, като има увеличение в санкциите при тях, тъй като за миналата година са около 15. Важно е да се знае, че не трябва по две деца да се возят на тротинетка, както много често се случва.

„Законът задължава лицата под 18-годишна възраст, управлявайки тези тротинетки, да използват обезопасителна каски. Това също е често нарушение. Установяваме родителите на тези деца и санкционираме тях, че са позволили непълнолетният да се качи по този начин и да наруши закона“, казва Крушарски. Глобата е 50 лева.

Шофьорите си позволяват да превишават скоростта най-често на бул. „Черни връх“, Южната дъга на Околовръстното шосе на столицата, бул. „България“ и други големи пътни артерии. „Най-високото скоростно нарушение е установено на Околовръстния път. Водачът се е движил с над 260 км/ч“, каза той.

От началото на годината са установени 1098 водача, които са седнали зад волана след употреба на алкохол, а тези, които са употребили наркотици са 635. „Има завишение на тези случаи. Това е поради факта, че от началото на годината колегите от Районните управления са оборудвани със съответните технически средства – дрегери, които установяват алкохол и дрога“, каза комисар Крушарски.

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вокална група "Радиодеца" обявява прослушване за млади таланти

Вокална група "Радиодеца" търси момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години. Прослушването ще се състои на 25-и октомври в зала 31 на БНР с диригента на състава Илина Тодорова и продуцента Десислава Константинова. Желаещите участници трябва да подготвят две песни по избор. " Каним деца, които обичат да пеят, които имат много добър музикален..

публикувано на 16.10.24 в 13:35
Цвета Коева

Продуцентът Цвета Коева с документален филм за проф. Александър Чирков

Цвета Коева е продуцент на документални филми , но има изключително богата визитка в арт средите, защото е доказал се артист. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София“, за да представи последният проект в нейната работа – документален филм за проф. Александър Чирков. "Не че той е безизвестен на българите и не че не са правени много..

публикувано на 16.10.24 в 13:22

Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ

На 19 октомври, от 19.00 ч. в зала "България", "Симфониета "София" под диригентството на Минко Ламбов и Минко Ламбов Джаз квартет представят "Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ". Етно-симфоничният концерт ще представи фолклора и съвременните музикални тенденции в богатата музикална култура на Азербайджан. Пред Радио София посланикът на..

публикувано на 16.10.24 в 12:56
Noise Linguistix + Drumming Cellist

Втория си албум "Noise Linguistix" записа с "Drumming Cellist", представят го на живо в София

Дуото „Noise Linguistix“ и словенския барабанист, виолончелист, композитор Кристиян Крайнчан, известен още като "Drumming Cellist", ще представят новия си албум 'Tissue of Trust' (Тъкан на доверието) в последния ден на октомври. Неповторимият стил на Кристиян на всеки инструмент, който владее, дава различно измерение на звука признават..

публикувано на 16.10.24 в 12:29

Заловиха над 380 монети и накити с неясен произход на "Калотина"

Митничари са заловили над 380 монети и накити с неясен произход на пункта "Калотина". В неделя около обяд те са проверили личния багаж на един от пътниците от влизащ в страната автобус, пътуващ от Словения за България. У него митническите служители са открили недекларирани 361 монети, 11 медальона, два кръста и две верижки, една халка,..

публикувано на 16.10.24 в 11:53

Спират временно водата в кварталите „Изток“ „Обеля“ и „Младост“ 3

Заради ремонти „Софийска вода“ временно спира водата на 17. октомври (четвъртък) в части от жилищните комплекси „Изток“ „Обеля“ и „Младост“ 3. В ж.к. “Изток” водоподаването ще бъде спряно до 21.30 ч. в карето между ул. “Незабравка”, ул. “Константин Щъркелов”, ул. “Латинка”, ул. “Чарлз Дарвин”, бл.50, бл. 51, бл. 52 на ул. “Незабравка”, ул. “Тончо..

публикувано на 16.10.24 в 10:45