Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 19 октомври, от 19.00 ч., в зала "България"

Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ

Снимка: ОКИ "Надежда"

На 19 октомври, от 19.00 ч. в зала "България", "Симфониета "София" под диригентството на Минко Ламбов и Минко Ламбов Джаз квартет представят "Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ". Етно-симфоничният концерт ще представи фолклора и съвременните музикални тенденции в богатата музикална култура на Азербайджан.

Пред Радио София посланикът на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов сподели, че концертът е посветен на 33 години от възстановяването на независимостта на Република Азербайджан.

"Идеята на концерта е, че ще бъде изсвирена от български симфоничен оркестър", каза Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов.

Началото на инициативата датира от доста години назад във времето обясни Минко Ламбов.

"Баща ми беше този, който започна тази инициатива за концерти с азербайджанска музика. Това е пореден концерт. Не всяка година, но доста често се случват такива концерти. Със солиста, който пристига от Азербайджан Сахиб Пашазаде и свири на тар, ще ни бъде втори концерт. Изключителен виртуоз. Сега ще имаме и нов гост-вокалист Тайар Байрамов, той ще изпълнява Mugam. Музиката наистина е завладяваща", посочи Минко Ламбов.

От българска страна програмата ще бъде представена от Симфониета "София" към Общински културен институт "Надежда", "Минко Ламбов квартет" в състав Минко Ламбов (пиано), Цветан Недялков (китара), Ивайло Звездомиров (бас), Цветан Георгиев (барабани), Валентина Димитрова – вокал.

Концертът е озаглавен "Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ". Ще бъдат изпълнени произведения от азербайджанската класическа, джазова и етно музика на едни от най-значимите композитори на Азербайджан.

"Знаете, че джаз като музикално течение идва от Америка, Африка, в Съветския съюз беше забранен, но много навлезе в азербайджанската музика. Това е забележително, че точно в Азербайджан става такъв сблъсък между Запада и Изтока", каза Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов.

Той добави, че Азербайджан е първата светска парламентарна демократична република в мюсюлманския свят. Страната показва своето прогресивно отношение към културата, обясни посланикът на Азербайджан в България. Именно там, в мюсюлманския свят за първи път се появява първата опера, първата симфония и първия балет, това се случва и с джаза, посочи той.

Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов сподели интригуващи факти за Азербайджан, като това, че столицата Баку се намира на минус 28 метра под морското равнище. 


От 11 климатични зони в света, 9 от тях ги има в Азербайджан.


Планините са високи около 4500 м., разкри посланикът на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов.

Концертът в София се осъществява с медийното партньорство на БНР и подкрепата на Столичната община.

Превод - София Шигаева-Митреска - директор на Центъра за азербайджански език и култура

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Снимки: Посолство на Азербайджан в България и Радио София

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вокална група "Радиодеца" обявява прослушване за млади таланти

Вокална група "Радиодеца" търси момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години. Прослушването ще се състои на 25-и октомври в зала 31 на БНР с диригента на състава Илина Тодорова и продуцента Десислава Константинова. Желаещите участници трябва да подготвят две песни по избор. " Каним деца, които обичат да пеят, които имат много добър музикален..

публикувано на 16.10.24 в 13:35
Цвета Коева

Продуцентът Цвета Коева с документален филм за проф. Александър Чирков

Цвета Коева е продуцент на документални филми , но има изключително богата визитка в арт средите, защото е доказал се артист. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София“, за да представи последният проект в нейната работа – документален филм за проф. Александър Чирков. "Не че той е безизвестен на българите и не че не са правени много..

публикувано на 16.10.24 в 13:22
Noise Linguistix + Drumming Cellist

Втория си албум "Noise Linguistix" записа с "Drumming Cellist", представят го на живо в София

Дуото „Noise Linguistix“ и словенския барабанист, виолончелист, композитор Кристиян Крайнчан, известен още като "Drumming Cellist", ще представят новия си албум 'Tissue of Trust' (Тъкан на доверието) в последния ден на октомври. Неповторимият стил на Кристиян на всеки инструмент, който владее, дава различно измерение на звука признават..

публикувано на 16.10.24 в 12:29

СДВР: По-малко катастрофи, но с повече ранени в София

От началото на годината на територията на София са настъпили 588 тежки пътни инциденти , което е с 11 по-малко за същия период на миналата година. Това заяви комисар Николай Крушарски, началник на отдел “Пътна полиция” в СДВР , цитиран от  БГНЕС. „ Ранените при тези инциденти са 693 или с 2 повече. Загиналите на територията на София от началото на..

публикувано на 16.10.24 в 12:09

Заловиха над 380 монети и накити с неясен произход на "Калотина"

Митничари са заловили над 380 монети и накити с неясен произход на пункта "Калотина". В неделя около обяд те са проверили личния багаж на един от пътниците от влизащ в страната автобус, пътуващ от Словения за България. У него митническите служители са открили недекларирани 361 монети, 11 медальона, два кръста и две верижки, една халка,..

публикувано на 16.10.24 в 11:53

Спират временно водата в кварталите „Изток“ „Обеля“ и „Младост“ 3

Заради ремонти „Софийска вода“ временно спира водата на 17. октомври (четвъртък) в части от жилищните комплекси „Изток“ „Обеля“ и „Младост“ 3. В ж.к. “Изток” водоподаването ще бъде спряно до 21.30 ч. в карето между ул. “Незабравка”, ул. “Константин Щъркелов”, ул. “Латинка”, ул. “Чарлз Дарвин”, бл.50, бл. 51, бл. 52 на ул. “Незабравка”, ул. “Тончо..

публикувано на 16.10.24 в 10:45