Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските успехи на Световното по таекуондо в Южна Корея

5
Taekwondo Team Turbo
Снимка: Taekwondo Team Turbo
Станислав Митков е сребърният медалист на България при юношите на Световното първенство по таекуондо в Южна Корея. Той е от отбора на клуб "Ахил", с треньор Венцислав Соколов.
Още двама български състезатели от отбора ни се представиха повече от чудесно на Световното и вече са в Топ 10 по таекуондо в световен мащаб. Те са отбора на Taekwondo Team Turbo, с главен треньор Йордан Господинов.



“Това ми е първо Световно. Усещането беше хубаво, еуфорично. Първоначално бях притеснен но в деня на състезанието нервите ми просто изчезнаха”, разказва един от състезателите Мартин СимеоновПо думите му самата култура в Южна Корея е много различна и уникална. По отношение на условията в залите, там нещата са много напред, оценява той.
Мартин Симеонов се завръща от Сърбия, където се класира на квалификациите за Гран При, което ще се проведе в Букурещ.

Йордан Господинов - треньор, Елена Лилова, Атанас Атанасов и Мартин Симеонов

“Много опит е това. На мен ми е първо световно. Това е най-големият турнир, на който съм участвал досега. Всичко е много по-различно, когато си на голямата сцена. Не са като градските турнири, там няма случайни хора, а са само национали. Беше едно много хубаво преживяване”, споделя друг състезател от Топ 10 на световното в Южна Корея Атанас Атанасов, който е с контузия и ще пропусне следващото голямо състезание в Букурещ.

Елена и Красимир Лилови - са близнаци, национални състезатели по таекуондо, които са представили страната ни в Южна Корея.
“Исках много да играя, нямах търпение”, казва Ели и допълва, че не е изпитвала голямо притеснение, но не е успяла да се разиграе добре.
   
Нейният брат Красимир Лилов е една от големите ни надежди и през целия сезон е имал големи успехи, но на Световното прегаря. 
"Аз отидох с много грешна нагласа. Това ми беше голяма грешка. Представях си, че ще играя с непознати противници, че ще съм спокоен и че ще дам максимума от себе си. Осъзнавам грешките си. Не бях спокоен по време на мача. Играх срещу момче, което съм бил преди, но той ме победи психически", разказва той.

Всички наши национали освен, че са ученици и си подготвят уроците, тренират всеки ден, а в някои дни имат и двуразови тренировки.

Чуйте разговорите на Боян Бочев с Мартин Симеонов, Атанас Атанасов, Елена Лилова и Красимир Лилов - национални състезатели по таекуондо, част от отбора Taekwondo Team Turbo с главен треньор Йордан Господинов, в звуковия файл.

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ако ще се възползвате от "Черния петък", започнете подготовката отсега. Вижте как!

За да можем да се възползваме от изгодни предложения и да направим разумни покупки, свързани с истински намаления преди и около кампанията „Черен петък“ (тази година е на 29 ноември), трябва да се потрудим, и то отрано. Време е още сега да започнем проучване на пазара , да си набележим нужните ни стоки и да следим цените. Това посъветва..

публикувано на 17.10.24 в 16:06

Мобилен пункт ще приема негодни лекарства в "Младост 3" на 19 октомври

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност " Земята не пие лекарства" .  Целта ѝ е да алармира, че изхвърлените в битовия отпадък лекарства са една от причините за появата на антбиотичната резистентност , която застрашава човечеството. Активните съставки на изхвърлените в битовия отпадък лекарства..

публикувано на 17.10.24 в 15:25

Чуждите туристи предпочитат да почиват в Югоизточна България

Югоизточна България е най-посещаваната от туристите част от страната ни с 10.4 млн. нощувки за 2023 г., показват данните на Евростат. Това представлява 38.8% от всички нощувки в страната. На следващо място се нарежда Североизточният регион с 6.3 млн. нощувки и 23.4 % за страната. И в двата региона доминират чуждестранните туристи, като в..

публикувано на 17.10.24 в 15:23

Режисьорът Владимир Диков, който живее и твори в Канада, с нова постановка в България

Режисьорът Владимир Диков от 15 години живее в Канада, но в творческия си път разделя времето си между Канада и България. Отново е тук, за да представи нова пиеса. В предаването “Радиокафе“ той бе гост, заедно с един от актьорите в спектакъла Антон Трендафилов, който разкри, че двамата са състуденти, а студентските година са незабравими, защото..

публикувано на 17.10.24 в 14:32
Продуцентът Rumbalyaka и Кристина Топалова-Keya

"Джаз сезони" - песенната версия на хубавите есенни дни

Есента е джаз сезон. Изпълнителката Кристина Топалова - Keya, и продуцентът Rumbalyaka разказаха своята версия на хубавите есенни дни в ефира на Радио София, като представиха новата си песен "Джаз сезони".  В създаването на новата песен се включва активно и Явор Карагитлиев, по-известен като Jazzdork , който е композитор за театрална музика...

публикувано на 17.10.24 в 13:44

"Големите "Б" на сцената на Централния военен клуб в София

На 21 октомври, в Концертната зала на Централния военен клуб в София, можем да чуем "Големите "Б" - композиторите на световната класика Бах, Бетовен, Брамс, Брукнер, Берг, Бърнстейн. Те ще бъдат представени от талантливи български музиканти. Концертът е част от концепцията на Светлана Иванова "Салон на Музите". Пред Радио София тя сподели идеята на..

публикувано на 17.10.24 в 13:12

СЕМ избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР.  Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. Един глас получи Ива Дойчинова, като за нея гласува Симона Велева, докато Пролет Велкова се въздържа. В надпреварата за..

публикувано на 17.10.24 в 12:16