Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени настояват Летище София да носи името на Васил Левски

Снимка: архив

Националното летище в София да се казва Васил Левски. Това предлага акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН. Неговото предложение се подкрепя и от други учени.

Идеята не е нова, тя беше възобновена миналата година по случай 150 години от кончината на Апостола, разказа проф. Атанас Семов пред БНР. 

"Галъп интернешънъл Болкан" направиха национално представително социологическо допитване по въпроса "Одобрявате ли националното летище да получи името на Апостола на свободата Васил Левски?"

Резултатите са публични. Над 66% от анкетираните бяха изразили одобрение, 20% не могат да преценят и около 17% са против.

Според Първан Сименов, директор на "Галъп интернешънъл Болкан", това е едно от най-широките съгласия, които сме дискутирали по някакъв въпрос през последните години. 

Софийското летище няма и никога не е имало име. То не е именуван обект. Тук не става въпрос за поредния порив да сменяме имена на улици, на площади, да махаме паметници или да пренаписваме историята. Става въпрос за това националното летище на една държава да получи име, което подобава на националното достойнство. 

Използват се топоними. Известно време се използваше "гостоприемното" "Враждебна". След като се осъзна, че е нелепо и неразбираемо за чужденците, дори когото е написано на латиница, започна да се използва просто летище София. Това име обаче не е давано с никакъв акт. 
Именуване на обект с национално значение, каквото е националното летище, се извършва с акт на президента. 

Това не означава топонимът София да изчезне. Ще остане летище София "Васил Левски". 

Той посочи, че е направил официално предложение до президента. 

"Пътят е да се получат становища от министерството на транспорта и от Столичната община. След това трябва да се произнесе и специална комисия към президентската институция. И президентът да издаде указ. От Общината поддържат тази идея, при положение, че се спазват всички процедури. Но в министерството нещата се забавиха." 

Според проф. Семов, "ако администрацията иска да свърши работа, това може да бъде свършено в рамките на месец. Не става въпрос да се осъществи цялата процедура, а само да се даде становище от министерството на транспорта, че няма пречка това да бъде направено. 

Концесионерът няма решаваща роля по този въпрос, но неговото осведомяване е необходимо. Представителят на фирмата, която е концесионер на летището, изрази много ясна подкрепа. Казаха, че от маркетингова гледна точка ще е добре летището да има разпознаваемо име. Софийското летище е от малкото столични, които нямат име на знакова историческа фигура. Голямата идея е не просто да има име, а вратата на държавата да бъде олицетворена с най-яркото име на българската нация". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

9 формации в 51-вото Народно събрание, при 99,03% обработени протоколи

Междинните данни на Централната избирателна комисия показват, че 9 политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, при обработени 99,03% от секционните избирателни протоколи. Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС - с 26,42%, следвани от ПП-ДБ - 14,31%, "Възраждане" - 13,41%, "ДПС-Ново начало" - 11,35%, "БСП - Обединена Левица" -..

публикувано на 28.10.24 в 11:08

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава извънредно

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе извънредно заседание днес. В дневния ред на заседанието, което ще се проведе в сградата на Министерски съвет, са залегнали предложенията на служебния кабинет за промени в данъчните закони. Първа точка е посветена на законопроекта за промени в Закона за корпоративното подоходно..

публикувано на 28.10.24 в 10:55

9 формации в 51-вото Народно събрание, при 93,27% обработени протоколи

Междинните данни на Централната избирателна комисия показват, че 9 политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, при обработени 93,27% от секционните избирателни протоколи. Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС - с 26,31%, следвани от ПП-ДБ - 14,79%, "Възраждане" - 13,65%, "ДПС-Ново начало" - 10,66%, "БСП - Обединена Левица" -..

публикувано на 28.10.24 в 09:38

9 формации влизат в 51-вото Народно събрание, при 88,09% обработени протоколи

Междинните данни на Централната избирателна комисия показват, че 9 политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, при обработени 88,09% от секционните избирателни протоколи.  Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС - 26,15%, следвани от ПП-ДБ - 15,14%, "Възраждане" - 13,70%, "ДПС-Ново начало" - 10,36%, "БСП - Обединена Левица" -..

публикувано на 28.10.24 в 08:19

Паралелно преброяване на "Галъп", 90%: 8 формации в 51-вото НС, "Величие" е под въпрос

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 25%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан" при извадка 90%. На второ място се нареждат ПП-ДБ с 14,2%, следвани от " Възраждане " с 14 на сто. След тях се нареждат ДПС - Ново начало -..

публикувано на 27.10.24 в 22:43

ЦИК обяви края на изборния ден в страната

Централната избирателна комисия обяви с решение края на изборния ден на територията на страната. Всички дефектирали машини по време на днешното гласуване ще бъдат отделени при прибирането им във склада за съхранение, за да бъдат проверени.

публикувано на 27.10.24 в 22:05

Екзитпол на "Галъп": ГЕРБ-СДС печелят предсрочния вот, 7+2 формации в 51.НС

51-вото Народно събрание ще е шарено и многолико, след като суверенът реши депутати да имат 7 партии и коалиции плюс още 2 формации, които по предварителни данни също минават 4-процентната бариера. Ето какво сочат данните от екзитпол на агенция "Галъп интернешънъл болкан", с която БНР си партнира,  към 19 часа: ГЕРБ-СДС – 25,1%;..

публикувано на 27.10.24 в 20:00