Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Тачев: Изненадата на тези избори е активността на гласоподавателите

Светлин Тачев

Избирателната активност на вчерашните избори е изненада, каза пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на предсрочните парламентарни избори. Активността е била около 35,2%.

"Очакванията бяха за по-ниска избирателна активност от тази през юни – около 2 млн. гласоподаватели. Трябва да изчакваме официалните данни от ЦИК, но ми се струва, че избирателната активност има вероятност не просто да надмине тази от месец юни, а да доближи нивата на избирателната активност от октомври 2022 г.", каза Тачев. Тогава активността е била 39.41%.

Той добави, че е видна мобилизацията на гласоподавателите на "ДПС-Ново начало" и "Алианс за права и свободи - АПС".

"Те на практика водят борба за наследството на ДПС. Трябва да сме наясно, че оттук нататък ДПС в смисъла, в който го познаваме до момента няма как да съществува повече. В случая двете формации водят битка за наследството му и при такава битка е нормално мобилизацията и от двете страни да е максимална", посочи Светлин Тачев.

По думите му, не е изненада резултата на партиите "Величие" и "МЕЧ".

"В ситуация на политическа криза, търсенето на малки алтернативи, по-протестно ориентирани, защото такъв вот отива натам, има търсене за тях и това се видя още на предишните избори", обясни Светлин Тачев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха тяло на жена до жилищен блок в кв. "Младост

Тяло на жена е намерено до жилищен блок в столичния кв. "Младост", научи БНР. Сигналът е получен рано тази сутрин. Засега няма данни за самоличността на жената. По неофициална информация са открити следи от насилие. Районът е отцепен от полицията.  Работи се по всякакви версии за случилото се. Очаквайте подробности!

публикувано на 28.10.24 в 10:58

Трети випуск парамедици завършва във ВМА

Осем курсисти, които се обучаваха за парамедици в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА), успешно преминаха теоретичната и практическа част от държавния изпит. След взетия изпит, студентите придобиха трета степен на професионална квалификация по професия „Парамедик”, специалност „Транспортиране на пострадали и болни хора,..

публикувано на 28.10.24 в 10:49
Стойчо Стойчев

Партньори за бъдещо управление ще се търсят в по-малките парламентарни партии

Досега не сме имали 9 партии в Народното събрание, това ще бъде най-голямата парламентарна фрагментация, коментира пред Радио София политологът доц. д-р Стойчо Стойчев. "Това не е изненадващо, предвид, че се очакваше между 6 и 8 партии, потенциално 9 да влязат в парламента. Тази фрагментация не е феноменална, макар че досега не е имало такава..

публикувано на 28.10.24 в 10:14

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 22°

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове, главно в Източна България, ще има ниска облачност или мъгла, които до обяд ще намалеят и разсеят, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София - около 22°. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 28.10.24 в 07:35

Спокойно и без инциденти премина процесът по предаване на протоколите в зала "Арена София"

Спокойно и без инциденти премина процесът по предаване на протоколите в зала "Арена София", където 1 140 Секционни избирателни комисии в столицата предадоха изборните книжа и документи. Там през цялата нощ работеха екипите на 23-та и на 25-та районни избирателни комисии. Протоколите на всички секционни избирателни комисии в 25 РИК са били..

публикувано на 28.10.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Кое ли от ДПС крилата ще се включи в разговори за евентуално мнозинство?

Деветпартиен парламент би поставил рекорд в българската история. Първите данни от вота днес показва, че ГЕРБ и ПП-ДБ трябва отново да седнат на масата на преговорите, ако и от двете страни има воля за правителство. Преговорите със сигурност ще бъдат трудни и трябва да има планове за реформи, законодателство, срокове . През следващите..

публикувано на 27.10.24 в 22:30
Гласуването в Бурса, 27 октомври 2024 г.

Все повече избиратели в Турция са недоволни от ДПС, защото обещанията с години не са изпълнявани

Нежелание за гласуване, слаба активност в традиционно натоварени секции, но повече гласували на места, които преди са били с по-малко избиратели. Това сочат за момента данните за изборите за Народно събрание от Турция. Същата или малко по-висока от тази през юни се очертава активността в Турция след приключване на изборния ден. По..

публикувано на 27.10.24 в 21:50