Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.
Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в списание Scientific Reports. Високите нива на консумация на плодове и зеленчуци, са свързани с намаляването на депресивните симптоми с течение на времето, информира БГНЕС.
Това може да се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на витамините, минералите и диетичните фибри, съдържащи се в растителните храни. Диетата благоприятства здравето на чревния микробиом, който има защитен ефект върху мозъка и намалява оксидативното увреждане.
Методологията на изследването се основава на анализ на данни от четири големи дългосрочни проучвания на близнаци над 45 години. Методът на близнаците позволява да се изключат редица нежелани фактори, като генетични различия и социално-икономически произход на ранния живот, които увеличават достоверността на заключенията. Участниците са предоставили информация за диетата си, както и данни за симптомите на депресия, събирани в продължение на 11 години.
Резултатите показват, че ниският прием на плодове е по-малко от 0,3 порции на ден и по-малко от 0,5 порции зеленчуци, докато високият прием е 2,1 порции плодове и 2,0 порции зеленчуци. Въпреки положителната тенденция за намаляване на симптомите на депресия, дори високите нива на консумация не достигат препоръчителните 5 порции на ден, определени от Световната здравна организация.
Особено ниска консумация на плодове и зеленчуци се наблюдава в скандинавските страни, където средното ниво не надвишава половината от международните препоръки. Учените отбелязват, че увеличаването на консумацията до оптимално ниво може да засили идентифицирания ефект, но е необходимо допълнително проучване на тази хипотеза.
Според клинично проучване в Канада, приемането на високи дози витамин D е безполезно и дори може да намали костната плътност. 3-годишното проучване е проведено върху 311 здрави възрастни на възраст от 55 до 70 години. Канадското проучване се фокусира върху необходимостта от добавяне на витамин D по отношение на костната плътност и здравината на..
Първият световен стандарт за безопасно слушане по време на видео игри беше обявен във връзка с Деня на сл уха, който отбелязваме днес. Целта на стандарта е да намали риска от загуба на слуха при геймърите. Той беше обявен съвместно от Световната здравна организация и от Международния съюз по далекосъобщения. Досега нямаше нито препоръки, нито стандарти..
Черната комедия "Анора" грабна общо 5 статуетки церемонията по раздаването на 97-те награди "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство - за най-добър филм, най-добра актриса за Майки Мадисън, най-добър режисьор за Шон Бейкър , за оригинален сценарий и монтаж. Номинациите му бяха 6. Филмът разказва историята на една съвременна..
Чешки научен екип откри най-голямото подземно термално езеро в света , съобщава чешката обществена телевизия. То се намира в Южна Албания , в района Вромонер , близо до границата с Гърция . Езерото Неурон (Neuron) е уникално в света . То е с дължина 138 метра, ширина 42 метра и обиколка 345 метра , като побира 8335 кубически метра..
“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..
Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..
Консумацията на киви преди лягане не само подобрява качеството на съня, но и подпомага физическото възстановяване, съобщава Mirror, цитирани от БГНЕС. От изследването, публикувано в списание Nutrients от екип ирландски учени, става ясно, че консумацията на киви преди лягане води до по-дълбок сън и подпомага физическото възстановяване. Тайната се..