Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола.
Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има решаващо значение за здравословното състояние на вашата празнична трапеза. Това се дължи най-вече на „мононенаситените мазнини“, които могат да помогнат за намаляване на „лошия холестерол“ в кръвта, пише БГНЕС.
„Тези масла съдържат много повече хранителни вещества и могат да подобрят нивата на холестерола“, казва той. Превръщането на картофеното пюре в пюре от карфиол също предлага креативна и питателна замяна на гарнитури.
Д-р Хъфман със сигурност не е единствен в своите възгледи, тъй като различни други експерти също са възхвалявали ползите от маслото от авокадо. Сред тях са двама учени от китайския земеделски университет Хунан, които миналия месец изложиха изненадващите му ползи в научен обзор.
Сред многобройните компоненти, на които те обръщат внимание, са мастните киселини и богатото количество „фитостероли“, като последните се свързват с потенциално по-ниски нива на холестерола. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат по-добре тези връзки.
„Маслото от авокадо има защитен ефект срещу хиперлипидемията, като понижава нивата на TC, TG и LDL-C и защитава липопротеиновия холестерол с висока плътност - поведение, което може да се дължи на високите нива на MUFA, фитостероли и токофероли“, пишат експертите от проучването.
Все още обаче са недостатъчни проучванията за това дали други мастноразтворими витамини (като витамин К), съдържащи се в авокадото, влизат в маслото от авокадо по време на процеса на екстракция, както и за тяхното съдържание, стабилност и биологична активност.
Според клинично проучване в Канада, приемането на високи дози витамин D е безполезно и дори може да намали костната плътност. 3-годишното проучване е проведено върху 311 здрави възрастни на възраст от 55 до 70 години. Канадското проучване се фокусира върху необходимостта от добавяне на витамин D по отношение на костната плътност и здравината на..
Първият световен стандарт за безопасно слушане по време на видео игри беше обявен във връзка с Деня на сл уха, който отбелязваме днес. Целта на стандарта е да намали риска от загуба на слуха при геймърите. Той беше обявен съвместно от Световната здравна организация и от Международния съюз по далекосъобщения. Досега нямаше нито препоръки, нито стандарти..
Черната комедия "Анора" грабна общо 5 статуетки церемонията по раздаването на 97-те награди "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство - за най-добър филм, най-добра актриса за Майки Мадисън, най-добър режисьор за Шон Бейкър , за оригинален сценарий и монтаж. Номинациите му бяха 6. Филмът разказва историята на една съвременна..
Чешки научен екип откри най-голямото подземно термално езеро в света , съобщава чешката обществена телевизия. То се намира в Южна Албания , в района Вромонер , близо до границата с Гърция . Езерото Неурон (Neuron) е уникално в света . То е с дължина 138 метра, ширина 42 метра и обиколка 345 метра , като побира 8335 кубически метра..
“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..
Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..
Консумацията на киви преди лягане не само подобрява качеството на съня, но и подпомага физическото възстановяване, съобщава Mirror, цитирани от БГНЕС. От изследването, публикувано в списание Nutrients от екип ирландски учени, става ясно, че консумацията на киви преди лягане води до по-дълбок сън и подпомага физическото възстановяване. Тайната се..