Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Супертриото три в едно

4
Джон Маклафлин, Ал ди Меола, Рубем Дантас Мадрид 30.7.22
Снимка: архив Ал ди Меола

Двете последни августовски издания на "Слънчев джаз+" се връщат назад към корените на предаването. Преди три десетилетия, за пръв път извън Испания, именно в това предаване представихме фламенко-джаза или джаз-фламенкото. Като стил още не бе признат, но сред първите му проявления бе най-продаваният китарен албум за всички времена, "Петък вечер в Сан Франсиско" на Ал ди Меола, Джон Маклафлин и Пако де Лусия.

Сега, малко повече от 40 години по-късно, Ал обработи записите от следващото им участие ден по-късно (6 декември 1981) и от наскоро излезлия "Събота вечер в Сан Франсиско" слушаме авторски пиеси и на тримата за начало на предаването.

Седмица след излизането на албума, фондация Пако де Лусия събра повечето от неговите колеги и приятели, с които бе свирил на един маратонски 4-часов спектакъл в Кралската опера в Мадрид. Едни от най-силните моменти бяха излизането на Ал и Джон с племенника на Пако. И, естествено, появата на сайдмените на Пако, флейтистът Хорхе Пардо и басистът Карлес Бенавент в продължението и финала на концерта. Слушаме и кратки документални откъси с тях.

Апотеозът бе със знаковата за Пако "Ëntre dos aguas". Завършваме предаването с две популярни испански парчета от същата 1973-та, когато е записан оригиналът. Финалът на първата е използван от Пако в звукозаписното студио, когато е трябвало с импровизации да запълни няколкото оставащи свободни минути за албума. Приятелството между авторите и Пако е достатъчно. Малко по-късно други негови приятели се вдъхновяват от интрото на "Ëntre dos aguas" и го вписват като съавтор на бъдещия им хит "Карамба, карамбита".