Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Гневни родители на деца с увреждания под прозорците на властта

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и депутати от ГЕРБ излязоха пред сградата на Народното събрание, за да разговарят с протестиращите родители на деца и възрастни с увреждания. Скандирания "Оставка" не позволиха на държавните представители да обяснят плановете за промяна в законодателството:

Ще ви дадем едно дете с увреждане и с тези 930 лева, които ни се дават, бъдете майка, издържайте се, ходете на лекар, купувайте лекарства и живейте в "Надежда" на шестия етаж, без да имате рампа и достъп до каквато и да било достъпна и съпътстваща среда – заяви една от протестиращите майки.

Кръстана Кълвачева, председател на сдружение на майки на деца с увреждания от Пазарджик, разказа:

Моят син е на 13 години и страда от аутизъм. За аутизма нещата в България са почти нищо и никъде, никъде не сме видели помощ от някого. Ние сме със 100-процентов ТЕЛК психично увреждане, но реално като терапии и работа нямаме подкрепа отникъде. Семействата сами се спасяват поединично – чужбина, фондации, ходене по мъките, благотворителни концерти и в края на краищата нещата са пак на същото място.

В отговор на исканията социалният министър Зорница Русинова анонсира законодателни промени:

Реформата, която стартираме от сега, е с промени в Закона за семейните помощи за деца. За първи път наистина да има разлика между това дали е над 90 процента степента на увреждане, под 50% или над 70%. Другите стъпки, които предприемаме, са да можем наистина да осигурим възможности за достъпна среда на хора с увреждания, съвместно с министър Москов да стартираме реформата в трудовата и медицинската експертиза. Целта на тази реформа не е да отнеме правата на хората, а наистина средствата, които се насочват, да бъдат реално насочени към нуждите на всеки един човек.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!