Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети национален протест за правата на хората с увреждания

| обновено на 14.09.16 в 12:37
Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и депутати от ГЕРБ излязоха пред сградата на Народното събрание, за да разговарят с протестиращите родители на деца и възрастни с увреждания. Скандирания "Оставка" не позволиха на държавните представители да обяснят плановете за промяна в законодателството:

Ще ви дадем едно дете с увреждане и с тези 930 лева, които ни се дават, бъдете майка, издържайте се, ходете на лекар, купувайте лекарства и живейте в "Надежда" на шестия етаж, без да имате рампа и достъп до каквато и да било достъпна и съпътстваща среда – заяви една от протестиращите майки.

За трети път хора с увреждания се събраха на протест заради липсата на адекватна грижа на държавата. Шествието беше насрочено ден след като кабинетът предложи да увеличи с 50 милиона лева средствата за социална интеграция на децата от догодина. Според родителите обаче уврежданията остават и след 18-годишна възраст. Шествието има своя символ – черни балони върху инвалидните колички. 

Още от 11 часа родителите на деца с увреждания, родители на вече пораснали "деца" с проблеми и майки, съпричастни към проблемите на тези семейства, се събраха в градинката на Народното събрание с черни балони, окичени на инвалидните и детските колички. За пореден път те поискаха да бъдат чути от институциите, но отказаха, въпреки че получиха покана и от БСП и от ГЕРБ, да влязат в Народното събрание, дистанцирайки се от политическите партии.

Протестиращите поставиха и срок до месец да почнат да се предприемат действия. В противен случай ще започнат гладни стачки и протести пред сградата на правителството, обяви една от майките, а иначе за проблемите и за себе си те разказват:

Казваме, ще ги интегрираме. Той е на 18 години, учи в училище, ако няма придружител, няма как да бъде интегрирано обучение. Отпуснаха им по два-три часа на личните асистенти, крайно мизерни заплати. Тазгодишната програма е в невероятен ущърб на децата с увреждания, които искат да учат
.
За семействата, за децата... а за големите, а това, че след 18 години тези деца са си пак деца, какво се случва с тях, просто противопоставят родители срещу родители.

В отговор на исканията социалният министър Зорница Русинова анонсира законодателните промени: 

Реформата, която стартираме от сега, е с промени в Закона за семейните помощи за деца. За първи път наистина да има разлика между това дали е над 90 процента степента на увреждане, под 50% или над 70%. Другите стъпки, които предприемаме, са да можем наистина да осигурим възможности за достъпна среда на хора с увреждания, съвместно с министър Москов да стартираме реформата в трудовата и медицинската експертиза. Целта на тази реформа не е да отнеме правата на хората, а наистина средствата, които се насочват, да бъдат реално насочени към нуждите на всеки един човек.

Русинова подчерта, че догодина ще има 50 милиона лева повече средства:
Ще се увеличат от следващата година помощите за семействата на деца с увреждания. 50 милиона лева допълнително са необходими за целта. Помощта ще е диференцирана: за дете с най-тежки увреждания семейството ще разполага с 930 лева месечно, за увреждане между 50 и 70 на сто – 450 лева, а с под 50 процента увреждане 350 лева помощ. Средствата, както и досега, няма да зависят от доходите. Семействата сами ще решават как да изразходват парите. 

Целта: Да съвместяват по-добре грижата в семейна среда с възможността и те самите да бъдат лични асистенти на децата си или да наемат личен асистент. Целта на тези мерки не са да отменят протеста. Винаги трябва да подхождаме с разбиране към нуждите на хората с увреждания, каза министър Русинова.

Събралите се в центъра на София не са само родители от столицата, но и от цялата страна. Националното черно балонено шествие тръгна от сградата на Народното събрание и се придвижи по маршрут към сградата на правителството и Министерството на труда и социалната политика.

Очевидно нашите искания се разминават драстично с тези на правителството или те не разбират всъщност ние какво искаме, твърдят протестиращите.

По-рано за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Ина Маринова – един от организаторите на протеста и председател на сдружение "Погледни ме", заяви, че възрастните с увреждания са останали "встрани" от предложението на министерството. Според Маринова е възможно решението да доведе до разделение между хората и е необходима кардинална реформа на целия сектор. 

Искаме изпълнение на Конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания, по която България е страна от 2012 г. Изобщо не става въпрос за някакви пари, става въпрос за реформа.

Въпросът не опира само до пари. Ние ще държим на реформа и то, пак подчертавам, не за деца с увреждания, за хора с увреждания. Всички деца в един момент стават възрастни, а след като станат възрастни, уверявам ви, проблемът става грандиозен. Родителите си умират до децата си, без никаква подкрепа. Държавата тотално ги забравя, защото един възрастен инвалид остава на една мизерна пенсия. Ние нямаме права за пенсия и изпадаме на някакви социални пенсии.

Маринова коментира, че бюрокрацията няма да изчезне въпреки промените, тъй като документацията отново ще трябва да се обновява на 3 години.

Политиката продължава да бъде същата. Правата на хората с увреждания не са се променили.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна