Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Жените в България получават 15 на сто по-ниско заплащане от мъжете за равен труд

Фотографија: БГНЕС

Петнайсет на сто по-ниско заплащане получава българката от мъжете за равен труд, става ясно от изследване на КНСБ ден преди международния празник на жената. Разликата при висшистите достига 26 на сто. Според данните на синдиката жените у нас са по-често безработни от мъжете, по-ниско платени и с по-ниски пенсии.

Секторите "Почистване", "Здравеопазване", "Образование", "Шивашка промишленост" са доминирани от жените и те получават заплати до 500 лева в масовия случай, сочи статистиката. При заплатите над хиляда лева жените, които ги получават, са два пъти по-малко от мъжете. Голям е процентът на жените, които не работят и са извън пазара на труда. Причината – грижат се за дете или за възрастен, зависим член на домакинството. Затова от синдиката искат данъчни облекчения за тези семейства. 

Президентът Пламен Димитров заяви:

Половината данък, който плаща семейството, да може да бъде отстъпен обратно за зависими членове от семейството – възрастни хора и деца, като по този начин това ще бъде една добра инжекция на месец, за да може да се плати, да речем, детската градина или хосписа и от там нататък да имат по-голяма свобода да участват на пазара на труда и да могат да работят и по-ефективно, и по-продуктивно.

За да са равнопоставени на трудовия пазар, жените обаче трябва да имат достатъчно детски градини и ясли, домове за възрастни хора и то с подходящо работно време, обясниха синдикалистите.

Подробности чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!