Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Йорданова: В средноевропейски мащаб трудът на мъжете остава по-добре заплатен

Снимка: БГНЕС

Жените са много повече изложени на риск от бедност в края на техния живот. Както у нас, така и на глобално ниво тенденцията е жените да излизат с по-високо образование, но след това да се забавят в кариерното си развитие. Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България преди конференцията "Равнопоставеност между половете", посветена на разликите в заплащането на труда на мъжете и на жените. Събитието е организирано от КНСБ, Синдиката на българските учители към КНСБ и Съюза на транспортните синдикати в България.

Стереотипите се променят, но не с темповете, които желаем, а разликата в заплащането е следствие на различни неравнопоставености, уточни Йорданова:

Когато говорим за тази разлика, трябва да си даваме сметка, че тя е свързана с редица правни, социални, икономически фактори, които се простират извън простото правило "равно заплащане за равен труд". Проблемът е по-дълбок.

По данни на Евростат средноевропейската разлика в заплащането е малко над 16% в полза на мъжете. Тя варира от близо 5% за Румъния до 29 за Естония. Данните са осреднени за Европа за четиригодишен период. Във финансовия и застрахователния сектор, с изключение на Португалия и Испания, разликите са най-големи и стигат до 42% в полза на мъжете.

Сивата заетост няма как да има коректна рефлексия върху тези осреднени данни, коментира още Екатерина Йорданова.

В средноевропейски мащаб настоящата разлика от 16% при разглеждане на пенсиите на по-късен етап достига до 39%, допълни тя:

Все още в голяма част от случаите жената жертва кариерното си развитие в името на това да полага повече грижи за семейството, децата, зависими близки и болни членове на семейството. Тази част от ангажиментите на жената е невидима, но тя няма как да не се отразява на кариерното развитие, респективно на доходите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна