Напрежението от азиатските борси се пренесе и на европейските финансови пазари

Снимка: Архив

Европейските фондови борси отварят "на червено“, следвайки спада на азиатските пазари, който беше провокиран от предприетите от китайските власти нови мерки за ограничаване на изкуственото "раздуване" на цените на жилищата. Тревогите на инвеститорите около автоматичното орязване на бюджетните разходи в САЩ с 85 млрд.долара, което влезе в сила от 1-ви март (след провалените в петък преговори на Обама с лидерите на Сената и Конгреса), както и опасенията около политическия следизборен вакуум в Италия, са допълнителни негативни фактори за днешната песимистична настройка на инвеститори и търговци и за липсата на риск-апетит на финансовите пазари.

Повечето европейски борси отбелязват спад в началото на днешната търговия, като логичен "лидер" е борсата в Милано, където индексът MIB е на загуба от 1,38%. Лондонският индекс FTSE100 губи 0,27%, немският DAX 0,41%, а френският CAC-40 парира първоначалното низходящо движение и вече "флиртува" с нивото на затваряне от петък.

Еврото е под нов натиск от продажби спрямо долара и йената поради общото напрежение на финансовите пазари и преди днешната среща на Еврогрупата. На тази среща се очаква да бъдат обсъждани въпроси свързани с изпълнението на бюджетните програми на Испания и Португалия и въпроса за финансовата помощ за Кипър. Вероятно една от водещите теми на срещата ще бъде и политическата криза в Италия.

Въпреки че изходът от предсрочните избори на Апенините не е официална тема на днешната среща, европейски източници съобщават, че финансовите министри от Еврозоната ще дискутират настоящата политическа криза в третата по сила икономика в региона и дали тя би била заплаха за процеса на овладяване на общата европейска дългова криза, заяви Аналиса Пиаца - анализатор от Newedge.

Еврото връща обратно под 1,3000 нивото с поглед отново към неговото 2 и 1/2 месечно дъно от петък в 1,2966 долара, а спрямо йената се търгува около 121,50 нивото - малко над сутрешното дъно от 121,26 йени.

Основните "губещи" валути днес са Австралийският и Новозеландският долари, тъй като т.нар. "стоково-зависими валути" са най-чувствителни към липсата или наличието на риск-апетит на фондовите борси. Напрежението преди утрешното заседание на Австралийската централна банка, въпреки малката вероятност за ново понижение на лихвата, доведе до спад на австралийския долар през днешната азиатска търговия до 8-месечно дъно от 1,0115 американски долара, а „новозеландското киви“ падна до тримесечно дъно към 0,8190 нивото.

Днес няма особено значими икономически данни от двете страни на Океана, като вниманието на финансовите пазари ще бъде насочено главно към започващата късно следобед среща на Еврогрупата.

Два са ключовите акцента през настоящата седмица: заседанието на ЕЦБ в четвъртък с оглед около 30-процентната вероятност, според финансовите пазари, за възможно понижение на основната лихва, както и важните данни за новите работни места и нивото на безработицата в САЩ през февруари.

Това може да ограничи агресивността на участниците на валутните пазари и еврото да остане да се търгува между важните близки оферти "купува" в 1,2960/1,2950 долара и близките оферти "продава",  разположени към 1,3040/1,3050 областта. Само спад на еврото под 1,2950 долара или негово поскъпване над 1,3050/60 долара може да "раздвижи" иначе доста предпазливите днешни участници на валутния пазар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25