Еврото намери подкрепа от солидната експанзия на бизнес активността в еврозоната през април

През днешната европейска търговия еврото успя да поскъпне спрямо останалите основни валути като реакция на изненадващото подобрение на бизнес активността в еврозоната през април. Според предварително проучване на агенция Markit общият PMI индекс, измерващ активността в промишления и в сектора на услугите, се повиши до 35-месечен връх от 54,0 пункта, което е знак за ускоряване на икономическия растеж на региона в началото на второто тримесечие.

Първоначално единната европейска валута реагира с известно понижение на по-голямото от прогнозите понижение на PMI индексите на Франция, но доста солидното аналогично проучване за Германия и за цялата еврозона даде мотив за нови покупки на еврото. Добрата експанзия на европейската бизнес активност сякаш парира подновените в последно време спекулативни очаквания, че ЕЦБ ще трябва в скоро време да предприеме стимулиращи мерки, целящи ограничаване на по-нататъшното поскъпване на еврото и справяне с дезинфлационните процеси в региона.

Еврото успя да поскъпне до близо едноседмични върхове от 1,3855 долара и от 0,8246 британски лири, както и до триседмичен връх към 142,00 йени. Единната европейска валута регистрира най-солиден ръст спрямо австралийския долар, тъй като "австралиеца" се оказа под общ натиск от продажби след оповестените по-рано днес по-ниски от прогнозите данни за инфлацията в Австралия. Индексът на австралийските потребителските цени (CPI) се повиши през първото тримесечие на годината с 2,9% на годишна база при прогнози за по-солиден растеж от 3,2%. В същото време от Едуардс от Австралийската централна банка сподели, че той би предпочел да види по-слаб австралийски долар. Това сякаш парира възможността за повишение на австралийската основна лихва до края на годината и даде мотив за по-сериозен спад на "австралиеца" към двуседмично дъно от 0,9270 американски долара и до скок на еврото към триседмичен връх от 1,4927 австралийски долара.

Въпреки днешното добро бизнес PMI проучване за еврозоната, инвеститорите остават предпазливи при техните подновени покупки на евро преди утрешния ден, когато ще бъде оповестено важното Ifo бизнес проучване за Германия през април и когато шефът на ЕЦБ Марио Драги ще изнесе реч на конференция по случай 200-годишнината на Холандската централна банка. Засилените в последно време "вербални" интервенции от страна на редица представители на Европейската централна банка бяха в основата на предпазливия натиск от продажби на еврото на валутния пазар в последно време.

По-рано този месец "Супер Марио" заяви, че по-нататъшно поскъпване на еврото може да доведе до нови политики на парични стимули от страна на Европейската централна банка, в т.ч. и възможност за стартиране на програма за "количествени улеснения", подобна на паричните стимули на Фед и на ЯЦБ. Ако в четвъртък Драги отново проведе аналогична "вербална" интервенция, това може да доведе до нов опит за натиск от продажби на единната европейска валута. Но днешното силно PMI проучване сякаш намалява вероятността за по-агресивна "вербална" интервенция от страна на "Супер Марио".

Според повечето анализатори и инвеститори обаче по-съществена реакция в основната валутна двойка (евро/долар) може да стане факт чак през следващата седмица, тъй като на 30-и април ще бъдат обявени предварителните данни за инфлацията в еврозоната през април. Индексът на потребителските цени в региона падна през март до многогодишно дъно от едва 0,5%, но това не доведе до реакция от страна на ЕЦБ, тъй като повечето представителите на Централната банка се надяват, че инфлацията ще започне постепенно да се повишава още през настоящия месец, като се очаква индексът на потребителските цени (CPI) да се повиши през април с 0,7%. Ако обаче тези надежди и прогнози не се потвърдят, това може да поднови очакванията на финансовите пазари за предприемане на мерки от ЕЦБ в опит за ограничаване на дезинфлационните процеси в еврозоната. Но сигнал за макар и слабо повишение на инфлацията през април може да предизвика по-агресивни покупки на единната европейска валута и еврото да опита ново поскъпване към върха за годината около 1,3967 долара (връх от 13-ти март) и дори към следващата важна зона на съпротива около 1,4000 нивото в опит за допълнително "лазене" по нервите на европейските централни банкери.

Ключовите данни за европейската инфлация през април на 30-ти април ще съвпаднат и със следващото заседание на Федералния резерв на САЩ.

Всички това предполага, че текущото ново поскъпване на еврото изглежда ограничено като до края на днешната търговия глобалните инвеститори ще насочат тяхното внимание към предварителните резултати от проучването на агенция Markit за американската промишлена активност през април (от 16:45 ч.) и към данните за продажбите на нови жилища в САЩ през март.

Сега оферти "продава" за еврото се разполагат около 1,3855/65 долара (днешен часови връх и бивш връх от 17-и април), като само пробив над тях ще задълбочи възходящото движение на единната европейска валута към 1,3900/10 (бивш важен връх от 11-ти април към 1,3906 долара и следобеден падеж на опции за цели 400 млн. евро в 1,3900 нивото). Само скорошно поскъпване на еврото през важните оферти около 1,3900/10 ще поднови цялото възходящо движение на еврото (в сила от дъното от началото на април около 1,3672) и то може да прицели 1,3935/48 (бивши върхове от 17-и до 19-и март) и след това ключовия тазгодишен връх от 13-и март около 1,3967 долара.

Близки оферти "купува" за еврото се разполагат към 1,3930/15 долара (около 200-часовата и 100-часова пълзящи-средни) преди следващата важна негова подкрепа около 1,3800 областта (сутрешно дъно към 1,3799; следобеден падеж на опции в 1,3800), като тънки стопове на "дълги" позиции се разполагат под 1,3795 (21-дневната пълзяща-средна). Солиден интерес за покупки на евро (предимно от страна на азиатски централни банки, които продължават с процеса на диверсификация на техните доларови резерви) има и към 1,3785/75 (вчерашно близо двуседмично дъно около 1,3785 и 55-дневна пълзяща-средна). Само пробив на единната европейска валута под тях може да задълбочи нейното низходящо движение към следващата ключова зона на подкрепа около 1,3750/20 (100-дневна пълзяща-средна и основна възходяща тренд-линия на подкрепа за еврото от неговото дъно от юли 2013-а година от 1,2754 долара) и дори към важното дъно от 4-ти април около 1,3672 долара.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25