"Стандард енд Пуърс" понижи кредитната оценка на Русия до "ВВВ-"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната агенция за кредитна оценка "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Русия от „ВВВ” на „ВВВ-”, като обоснова решението си с изтичането на капитали от страната през първата четвърт на 2014-а г. и съкращаването на потенциала на страната за привличане на средства посредством външните финансови пазари.

„ВВВ-” е най-ниската възможна оценка, която инвеститорите приемат за инвестиционен клас. Категории от „ВВ+” и по-ниски се считат за „спекулативни” позиции.

Кредитната агенция обяви, че смята сложната геополитическа ситуация между Русия и Украйна за фактор, който може да доведе до допълнителен отлив на чуждестранни и местни от руската икономика. Това може да доведе до допълнително намаление на слабите перспективи за ръст на руската икономика.

Standard & Poor’s считат, че излишъкът по текущата сметка на Руската федерация ще изчезне до 2015 г., поради по-бързия темп на ръст на вноса спрямо износа от страната. Преходът от излишъци към дефицити по текущата сметка се очаква да повлияе негативно върху рублата и да отслаби допълнително нейните позиции на валутните пазари. Валутните резерви на Русия, по оценки на S&P, възлизат на около 450 млрд. долара, без да се отчитат 30 млрд. долара валутни депозити в банките и валутните суапове на Централната банка. Сумата е достатъчна да се покрие около 70% от външният дълг на страната, включително корпоративния.

Растежът на руската икономика през 2013 г. се забави до 1,3%, което е най-ниският темп от 1999 г. Рейтинговата агенция очаква, в периода 2014 – 2017 г. средният ръст на руската икономика да бъде около 2,3% годишно. Според тях, реалното вътрешно търсене в страната ще остане слабо и ще нараства с около 3% на година. От друга страна, геополитическото напрежение през настоящата година е малко вероятно  да намалее, което създава значителни рискове за темпа на растеж на руското стопанство. Според S&P, ръстът на БВП на Руската федерация ще бъде значително под 1% за 2014 г.

Същевременно, възможният отказ на Руската централна банка от преход към плаващ курс на рублата ще доведе до понижение на кредитната оценка на Русия в национална валута. Standard & Poor’s обявиха, че са очаквали централната банка да премине към режим на плаващ валутен курс на рублата до 2015 г., но ако политическата или финансовата волатилност променят тези планове, агенцията ще разгледа възможността за допълнително понижение на рейтинга на страната в национална валута.

Понижението на рейтинга на Руската федерация идва в момент, когато обективността на трите големи агенции “Standard & Poor’s” , “Moody’s” и „Fitch Ratings” са поставени под съмнение от Русия и други страни и частни компании. През този месец, в Руската федерация дори се заговори за създаването на собствена рейтингова агенция и се отправиха обвинения към съществуващите лидери в сегмента за политическа и икономическа тенденциозност в оценяването на кредитоспособността на Русия и руските банки.

Вицепремиерът на Федерацията Игор Шувалов заяви пред “Forbes”, че създаването на независима от Запада агенция за кредитен рейтинг е „крайна необходимост”. Шувалов посочи за пример КНР, където се работи по същия въпрос, и сподели, че се обмислят варианти за създаване на съвместна институция за кредитна оценка с Китай.

Тази статия достигна до Вас със съдействието на ИП "Бул Тренд Брокеридж".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10