Златото се оттласна от 8- и половина месечното дъно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Златото се възстанови в четвъртък, след като инвеститорите изкупиха обратно мечите си залози, предизвикани от засилването на спекулациите за по- ранно от очакваното увеличение на лихвения процент на Фед, които изпратиха цените на метала на 8- и половина месечно дъно.

Цените на кюлчетата бяха поставени под натиск по- рано през сесията, след като данни показаха, че новите молби за помощи при безработица в САЩ са спаднали повече от очакваното, което предполага стабилизиране на пазара на труда.

Последвалите продажби натежаха върху златото, ден след като централната банка на САЩ потвърди ангажимента си да поддържа лихвените проценти близо до нулата за “продължителен период от време”. От банката обаче индикираха, че може да увеличат разходите по заемането по- бързо от очакваното.

Анализатори споделиха, че цените на златото изглеждат уязвими към по- нататъшно падане, тъй като доларовият индекс се изкачи до най- високото си ниво за последните 4 години, а американските акции отново реализираха рекордно високи затваряния.

Спот цените паднаха до най- ниската си стойност от 2 януари до сега на 1 216.01 долара за тройунция, преди да се възстановят и да реализират печалба за деня от 0,2%, достигайки 1 224.61 долара. Благородният метал изгуби 1% от стойността си през предишната сесия.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха със 70 цента до 1 226.90 долара за тройунция при обем на търговията около 25% над 30- дневната пълзяща средна.

Доларът поскъпна спрямо кошница от шест основни валути до най- високото си ниво от юли 2010 до сега, след като от Фед увеличиха прогнозите си за лихвените проценти през следващите две години. От банката също така обявиха поредното намаление от 10 млрд. долара в програмата си за изкупуване на облигации, което е в съответствие с графика за нейното прекратяване следващия месец.

Преди четвъртък, златото реализира спадове през 4 от общо 6 сесии, поради притеснения за ранно увеличение на лихвените проценти. Благородният метал се облагодетелства от ниските разходи по заемането през годините след финансовата криза, тъй като инвеститорите го възприемаха като хедж срещу инфлацията.

Но с нормализирането на американската икономика и очакването лихвените проценти да нараснат, инвестиционното търсене на златото най- вероятно ще започне да намалява.

На физическите пазари премиите при най- големия купувач на метала в света нараснаха в четвъртък, достигайки до 5-6 долара за тройунция. През предишната сесия те бяха 4 долара.

Сред останалите благородни метали среброто реализира ръст от 0,2% до 18.51 долара за тройунция, след като бе достигнало до най- ниската си стойност от юни 2013 до сега на 18.27 долара. Платината реализира загуба от 0,1% до 1 341.75 долара за тройунция, докато паладият се понижи с 0,3% до 826.50 долара за тройунция.


Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15