Испания приветства изхода от референдума в Шотландия и подчерта незаконността на предстоящия референдум в Каталуния

Испанският премиер Мариано Рахой приветства отхвърлянето на независимостта на Шотландия след проведения вчера референдум за излизане от Обединеното кралство, заявявайки, че това е най-добрият резултат за Европа.

Шотландците избегнаха рисковете от сериозни икономически, социални, институционални и политически последствия, заяви Рахой в специално видео обръщение, публикувано на интернет страницата на испанското правителството.

Те избраха най-благоприятния вариант за всеки - както за себе си, така и за всички във Великобритания и в останалата част на Европа, подчерта той.

Испанските власти изглеждат най-въодушевени от неуспешния референдум за независимост на Шотландия с оглед техните сериозни проблеми около опитите на областите Каталуния и Баския да извоюват своята независимост от Мадрид.

В днешното си обръщение Рахой не спомена Каталуния, но малко след неговото изявление вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария заяви за сетeн път, че референдумът за независимост в североизточния регион Каталуния е незаконен според конституцията на страната и ще бъде блокиран.

Демократичните правила в Испания са такива, каквито са и в тази връзка испанският парламент се е произнесъл с голямо мнозинство: референдумите за независимост не са възможни в рамките на нашия закон, посочи Сантамария по време на пресконференция след седмичното заседание на кабинета.

Коментарът дойде малко след като каталунският президентът Артур Мас обяви, че ще подпише указ за свикване на 9-и ноември на референдум за независимост на областта Каталуния (със столица Барселона) от централната власт на Испания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Шотландската независимост ще бъде "катастрофална" за целия ЕС, предупредиха властите в Испания

Испанският финансов министър Гарсиа-Маргало заяви, че ако утрешният референдум за независимост бъде спечелен от шотландските националисти, това ще бъде " катастрофално " не само за Шотландия и за Обединеното кралство, но и за целия Европейски..

публикувано на 17.09.14 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10