Спад на продажбите на дребно в САЩ през септември

Продажбите на дребно в САЩ се понижиха през септември за пръв път от осем месеца насам, което е сигнал, че мнозина американци изглеждат предпазливи при осъществяване на техните разходи в началото на есента.

Продажбите на дребно през септември се понижиха с 0,3% на месечна база до 442,7 млрд. долара при прогноза за по-сдържано понижение с 0,1% и след техен ръст през август с 0,6% (най-солиден растеж на търговията на дребно от април), показват днешните данни на Министерството на търговията. Това представлява първо понижение на продажбите на дребно от януари 2014-а година насам.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, се понижиха през септември с 0,2% на месечна база при прогноза за повишение с 0,3%, докато продажбите, изключвайки тези на автомобили и на бензин, се понижиха с 0,1% при очаквания за ръст с 0,4%.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали също регистрираха спад с 0,2% при прогноза за повишение с 0,4% и след техен ръст с 0,5% през август (възходяща ревизия от повишение с 0,4%). Именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Две са основните причини за по-слабата търговия на дребно в началото на есента - спадът с 0,8% на продажбите на автомобили и на части за тях и спадът с 0,8% на продажбите на горива (с оглед солидното понижение на техните цени през последните седмици на фона на сриващите се петролни цени).

Данните за продажбите на дребно са важен индикатор за настройката на потребителите в САЩ, тъй като вътрешното потребление формира повече от 2/3 от брутния вътрешен продукт на водещата икономика в света.

Днешният доста по-слаб доклад на Министерството на търговията за септември може да доведе до известна низходяща ревизия на прогнозите за растежа на БВП на САЩ през третото тримесечие на годината.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10