Рязко влошаване на промишлената експанзия в региона на Ню Йорк през октомври

Последното проучване на Федералния резерв на Ню Йорк за октомври показа много рязко забавяне на темповете на експанзията на промишлената бизнес активност в региона от близо петгодишния връх, достигнат през септември.

Индексът Empire State на Фед на Ню Йорк за бизнес условията в региона падна през октомври доста рязко до едва 6,17 пункта (най-ниско ниво от април насам) от 27,54 пункта през септември (най-високо ниво от октомври 2009-а година) и при прогноза за доста по-умерено понижение до 20,50 пункта.

Компонентата на индекса, която отчита новите промишлени поръчки, се срина до -1,73 пункта (най-ниско ниво от април насам) от 16,86 пункта през септември.

Компонентата за работната заетост обаче се подобри през октомври до 10,23 пункта, след като през септември падна рязко до 3,26 пункта (от 13,64 пункта през август), докато индексът, измерващ средната продължителност на работната седмица, се влоши до -1,14 пункта от 3,26 през предходния месец.

Индексът за бъдещите очаквания на общите бизнес условия през следващите 6 месеца се понижи през октомври до 41,66 пункта от 46,72 пункта през септември и от 46,76 пункта през август (най-високо ниво от януари 2012-а година), докато индексът на бъдещата работна заетост се понижи до 12,50 пункта от 14,13 пункта.

Ценовата компонента на индекса Empire State се понижи през октомври до 11,36 пункта от 23,91 през предходния месец, което е пореден знак за липса на сериозен инфлационен натиск.

Проучването на Фед на Ню Йорк е първият важен индикатор за поведението на американския промишлен сектор през десетия месец на година, като днешните слаби данни предполагат известно влошаване на промишлената активност в САЩ, но при по-нататъшно подобрение на пазара на труда.

Следващото важно проучване за промишлената активност през октомври е за региона на Филаделфия и ще бъде оповестено утре.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10