ЕЦБ обмисля покупки на корпоративни облигации в началото на следващата година

Според агенция Ройтерс Европейската централна банка разработва план за покупки на корпоративни облигации, въпреки че на този етап има все още нерешени редица въпроси.

Ройтерс се позова на няколко свои източници, които са заявили, че ЕЦБ може да започне да обсъжда възможността за покупки на този тип дългови книжа още до края на годината (през декември) и може би ще вземе окончателно решение за подобна програма за свежи парични стимули през първото тримесечие на 2015-а година.

Покупките от ЕЦБ на корпоративни облигации (дългови книжа) ще се осъществява на т. нар. "вторичен" европейски дългов пазар, посочва агенцията.

Говорител на ЕЦБ отрече тази информация, заявявайки:

Управителният съвет на ЕЦБ не е предприел подобно действие. Но в същото време говорителят на ЕЦБ сякаш не отхвърли възможността за обмисляне на подобен план за покупки на корпоративни облигации.

От вчера ЕЦБ започна да купува обезпечени облигации на Франция и Испания, а днес се насочи към покупки на италиански обезпечни облигации, като се очаква до края на годината да започне да купува и обезпечение с активи книжа (известни като ABS книжа).

Спекулациите, че ЕЦБ обмисля програма за покупки на корпоративни облигации прозвуча като "музика" в ушите на инвеститорите на европейските пазари на акции и задълбочи днешното възходящо рали на борсите на Стария континент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 вече се повишава с 1,34%, немският индекс DAX - с 1,4%, френският индекс CAC40 - с 1,68%, италианският индекс MIB бележи ръст от 2,17%, докато лондонският фондов индекс FTSE100 се повишава най-скромно с 0,74%.

Тези спекулации допринесоха за повишение на доходността на германските държавни облигации (лихвата на 10-годишните немски книжа се повиши към 0,876% от 0,824%) и доведоха до известно отслабване на възходящото движение през последните дни на доходността на европейските "периферни" дългови пазари (лихвата на 10-годишните италиански облигации се понижи към 2,503% от 2,586%).

В същото време еврото падна рязко спрямо останалите основни валути, тъй като слуховете за нови агресивни парични стимули от страна на ЕЦБ е негативен фактор за единната валута и знак, че Централната банка е с още една стъпка по близо към мащабна програма за "количествени облекчения" (покупки на държавни облигации). Еврото падна рязко към часово дъно за деня около 1,2750 долара, отстъпвайки от сутрешния връх около 1,2840 долара. Единната валута се понижи към 0,7900 британски лири от днешния връх около 0,7943 паунда и от 136,95 йени към 136,28 нивото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27