Златото достигна 6- седмичен връх поради опасенията за растежа на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Златото поскъпна до 6- седмичен връх до малко над 1250 долара за тройунция във вторник, подкрепено от печалбите на останалите стоки и притесненията относно икономическото забавяне на Китай.

Резкият спад при публичните фондове, базирани на злато, както и слабото физическо търсене от Азия, обаче, са индикатор за уязвимостта на цената на кюлчетата, коментираха анализатори.

Благородният метал поскъпна въпреки скорошната сила на долара и възхода на Уолстрийт, след като данни показаха, че препродажбите на жилища в САЩ са достигнали едномесечен връх през септември.

Китай нарасна с най- бавно темпо от началото на финансовата криза до сега през тримесечието, приключило през септември, като рискува да не успее да спази официалния си целеви растеж за пръв път от 15 години, добавяйки по този начин към притесненията, че втората най- голяма икономика в света се превръща в пречка за световния растеж.

Въпреки това цялостните настроения към златото остават предпазливи. Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, спаднаха с 1,18% до 751.97 тона в понеделник, реализирайки най- големия си еднодневен процентен спад за последната година.

Спот цената достигна най- високата си стойност от 10 септември насам на 1255.20 долара за тройунция, като последно златото се търгуваше на печалба от 0,3% за 1248.49 долара. По този начин спот цената успя да пробие 50- дневната си пълзяща средна на 1248 долара за пръв път от 15 август до сега.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 7 долара за тройунция до 1251.70 при обем на търговията в съответствие с 30- дневната пълзяща средна.

Масовите печалби сред останалите стоки, оглавени от медта и суровият петрол, също подкрепиха цените на златото и металите от групата на платината.

Доларът поскъпна с 0,6% спрямо еврото, след като стана ясно, че ЕЦБ обмисля да започне изкупуването на корпоративни облигации през декември в опит да съживи стагниращата икономика на еврозоната.

Въпреки това повечето анализатори са на мнение, че представянето на златото изостава в момент, когато търсенето от страна на Азия, най- големият консуматорски регион, традиционно е най- силно.

Сред останалите благородни метали среброто бе на печалба от 0,6% до 17.48 долара за тройунция, платината спечели 1,2% до 1273.70 долара за тройунция, а паладият поскъпна с 1,4% до 770.60 долара за тройунция.


Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15