Понижение на британската лира след спад на продажбите на дребно във Великобритания през септември

Продажбите на дребно във Великобритания през септември отбелязаха по-силно от очакваното понижение, парирайки голяма част от техния ръст през август, показват днешни данни на британската статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно се понижи през септември с 0,3% на месечна база при прогноза за понижение с 0,1% и след ръст с 0,4% през август. Това представлява първо понижение на продажбите на дребно от четири месеца насам. На годишна база британските продажби на дребно се повишиха с 2,7% (спрямо септември 2013-а) при прогноза за повишение с 2,9% и след скок с 3,7% през август (низходяща ревизия от повишение с 3,9%).

С изключение на горивата, продажбите на дребно през септември се понижиха с 0,3% на месечна база (при прогноза за понижение с 0,2%) след повишение с 0,3% през август (възходяща ревизия от повишение с 0,2%). На годишна база продажбите на дребно, без тези за горивата, се повишиха 3,1% (при прогнози за повишение с 3,4%) след ръст с 4,4% през август (низходяща ревизия от повишение с 4,5%).

Основна причина за по-голямото понижение на британските продажби на дребно през октомври е резкият спад на продажбите на нехранителни стоки с 1,9% на месечна база след повишение с 1,6% през август. Продажбите на дрехи и на обувни принадлежности се понижиха с цели 7,8% на месечна база – най-голям спад от април 2012-а година.

Междувременно бяха оповестени и доста слаби данни за състоянието на британския ипотечен пазар. Според данни на Британската банкова асоциация (BBA), броят на одобрените ипотеки се понижи през септември до 39 271 от 41 361 през август, достигайки най-ниско ниво от юли 2013-а година. На годишна база броят на одобрените ипотеки през септември се понижи с цели 10 процентни пункта, което е сигнал за "охлаждане" на британския пазар на жилища.

Днешните по-слаби данни сякаш потвърждават опасенията на мнозинството членове на Английската централна банка за забавяне на британския икономически растеж към края на годината и могат допълнително да парират очакваният за първо вдигане на британската лихва в началото на 2015-а година.

Британската лира падна до едноседмично дъно от 1,5998 долара, докато еврото поскъпна към 0,7915 паунда от сутрешното 10-дневно дъно около 0,7869 британски лири.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25