Йената притисна долара

Доларът пада от йената след невзрачните данни от САЩ, които доведоха до намаление на доходността по облигациите и по-слаб интерес към зелените пари. Двойката е от 117,38 и продължава бавно да се оттегля от седем годишния връх от 118,98 от миналата седмица. Данните за потребителското доверие, продажбите на жилища и производствения сектор разочароваха и доходността по 10-годишните американски облигации след близо 1-месечно дъно.

Американските финансови пазари са затворени днес заради официалния празник по случай Деня на благодарността. Очакванията са мнозина дилъри в петък да си вземат почивен ден, въпреки че пазарите тогава ще бъдат отворени.

Долар/йена, за да тръгне отново да нараства, може би ще трябва да се изчака следващата седмица и по-специално данните трудовата заетост в САЩ. Различията в монетарните политики на САЩ и Япония, както и скокът на борсовия индекс Никей до много годишни върхове, помогнаха за поскъпването на долара до седемгодишен връх. Повечето участници на пазара, особено чуждите инвеститори, продават йената, за да хеджират позициите си в акции и така доларът има склонност да нараства при покачване на акциите. Японските акции обаче загубиха скорост при политическата несигурност в страната, където министър-председателят Шинзо Абе разпусна миналата седмица долната камара на парламента и поиска избори през декември. Известна загриженост от бързата обезценка на йената и постоянният спад на доходността по американските облигации също натежаха на долара.

Евро/долар е стабилно 1,2507. Единната валута удари четири годишно дъно от 1,2358 в понеделник след изказването на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че е готов за нови по-драстични мерки. Еврото обаче нарасна през седмицата, тъй като очакванията за непосредствени действия от страна на ЕЦБ изчезнаха. Миналата седмица пазарите предполагаха, че ЕЦБ ще започне да купува облигации през декември, но тази седмица мненията се промениха след коментари на други лица от ЕЦБ и еврото беше купувано обратно. Шансовете за действия на ЕЦБ през декември намаляха след изказването в сряда на вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констансио, че Централната банка ще прецени дали са нужни такива покупки за стимулиране на еврозоната през първото тримесечие на следващата година.

Австралийският долар нарасна до 0.8584 срещу зелените пари благодарение на по-добри от очакваното данни за капиталовите разходи. Те са нараснали с 0,2% през третото тримесечие, въпреки че икономистите очакваха спад от 1,5%. Измерването помогна на валутата да се отдалечи от четири годишното дъно на 0,8480, което удари в сряда след коментари на Централната банка, че австралийският долар е все още надценен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25