Златото остава под нивата от 1200 долара за тройунция

Златото продължава да се търгува под 1200 долара, тъй като отливът на средства от златните фондове се поднови, а дилърите остават предпазливи преди предстоящия референдум в Швейцария относно златните активи на Централната банка. По-слабият долар след слаби данни от САЩ обаче подкрепя метала, който е приеман като актив, предлагащ сигурност.

Според специалисти златото трябва да пробие нивата при 1190 или 1205 долара, за да стане ясна следващата посока. Търговията обаче вероятно ще остане слаба заради официалния празник днес в САЩ и референдума в Швейцария в неделя. В момента спот цената е 1195 долара за тройунция.

Вчера стана ясно, че потребителските разходи в САЩ са нараснали минимално през октомври, а измерване на бизнес плановете за разходи показа спад за втори пореден месец. Всичко това означава вероятно забавяне на икономическия растеж. Друг доклад обаче показа, че доверието сред потребителите е достигнало през ноември седем и половина годишен връх.

Отливът на средства от SPDR Gold Trust, който е най-големия фонд в света за търговия със злато, оказа натиск върху цената. Активите на фонда спаднаха в сряда до 718,82 тона злато, което е почти шестгодишно дъно. В момента фокусът  на пазарите е насочен към референдума в Швейцария за златните резерви на Централната банка. Целта на вота е да се премахне възможността Швейцарската национална банка да продава злато и да я задължи да поддържа поне 20% от активите си в злато в сравнение със сегашните нива от 8%. Последните социологически проучвания сред населението сочат, че подкрепата за тази инициатива е намаляла до 38%.

Ако вотът завърши с положителен резултат, Швейцарската централна банка ще трябва да купи около 1500 тона злато през следващите няколко години, което би довело до увеличение на цената на благородния метал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15