Щатската валута попиля норвежката крона и канадския долар

Доларът е стабилен при ранната търговия днес, след като отчете значителни печалби срещу канадския долар и норвежката крона при иначе скучната търговия вчера, когато имаше официален празник в САЩ.

Инвеститорите атакуваха валутите на богатите на петрол държави след решението на ОПЕК да не намалява производството, въпреки огромното свръхпредлагане на световните пазари. Цената на петрола се срина, а сорта "Брент" затвори на четиригодишно дъно от 72,82 долара за барел. Зелените пари скочиха до 6,9438 крони, което не се е случвало през последните повече от пет години. Днес котировките са 6,9240. Щатската валута напредна и до едноседмичен връх срещу канадския долар от 1,1355, а днес се разменя за 1,1335. Еврото се повиши до 8,6675 крони и приближи максимално петгодишния връх от началото на месеца на 8,6790.

Доларът скочи и срещу йената и е на 118,15 и е стабилен срещу еврото. Единната валута купува 1,2461 долара. Тя не получи помощ вчера от данни, показали слаба инфлация в Германия и Испания, които повишиха шансовете, че днешните стойности за цялата еврозона ще се окажат по-ниски от прогнозираното. Слабите резултати от Германия и Испания загатват, че рискът от дефлация на Стария континент въобще не е изчезнал и това поставя под натиск Европейската централна банка да търси нови монетарни облекчения. Прогнозите за днешния резултат в еврозоната са за инфлация от 0,3%.

Япония също ще публикува днес стойностите за инфлацията, но вниманието на всички е насочено най-вече към Швейцария, където в неделя ще има референдум. На него избирателите трябва да решат дали Централната банка трябва да поддържа по-големи златни резерви. Пазарът вече тества ограничителната граница на швейцарския франк, която Централната банка постави и успешно защитава от 2011-а година. Швейцарската национална банка предупреди, че може и да не е в състояние да продължи да защитава нивата от 1,20 в евро/франк ако вотът на референдума е положителен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25