Срив на петролните цени и на рублата след снощно решение на ОПЕК да не съкрати производството на петрол

На проведената вчера важна среща във Виена страните-членки на ОПЕК взеха решение за запазване на текущите нива на производство на петрол, след като Саудитска Арабия блокира опитите на по-бедните представители на организацията за съкращаване на добивите в опит да се ограничи рязката обезценка на "черното злато".

ОПЕК каза, че 12-те страни-членки, които формират около една трета от световния петролен пазар, ще запазят досегашния таван за производство на петрол на ниво от 30 милиона барела на ден, което е най-малко с 1 милион барела над прогнозите на организацията за търсенето на "черното злато" през следващата година.

В интерес за възстановяване на пазарната равновесна точка беше взето решение за запазване на производственото ниво от 30 милиона барела на ден, както беше договорено през декември 2011-а година, се посочва в официално изявление след срещата. Според анализатори ОПЕК трябваше да съкрати добива на петрол с 1-1,5 милиона барела на ден, за да ограничи падащите петролни цени на глобалните стокови борси.

Въпреки че решението за запазване на съществуващите производствени нива беше очаквано от голяма част от участниците на капиталовите пазари, новината след края на заседанието на ОПЕК провокира драматичен спад на петролните цени, рязко поскъпване на американски долар и обезценка на т.нар. „петролно завсисими“ валути като руската рубла, както и спад на цените на металите.

До края на вчерашната търговия цените на фючърсите на петрола тип "Брент" и на американския лек суров петрол се сринаха с над 6% съответно до 72,82 и до 68,66 долара за барел. По този начин американският лек суров петрол, търгуван на борсата NYMEX, проби под 70 долара за барел за пръв път от 2010-а година насам.

Петролните цени продължават своето низходящо движение и през днешната търговия, като фючърсите на петрола тип "Брент" се понижават с около 1% към 71,53 долара за барел, наближавайки сутрешното дъно от 71,12 долара - най-ниско ниво от юли 2010-а година.

Само в рамките на ноември петролните цени бележат понижение от повече от 15%, като това представлява най-дълбок месечен спад от ноември 2008-а година, когато беше разгара на глобалната финансова криза.

Солиден спад бележат и цените на благородните метали, като фючърсите на златото се понижават с над 1% към 1185 долара за тройунция, на среброто - с близо 3%, на медта - с 1,29% и на платината - с 1,25%.

Драматичният спад на петролните цени оказа подкрепа за щатския долар на валутните пазари. Сега еврото се търгува около 1,2435/40 долара, британската лира - малко под 1,5700 долара, като в същото време "зелените пари" стабилизират над 118,00 йени.

Решението на ОПЕК доведе до сериозно понижение на "петролнозависимите" валути като канадския долар и норвежката крона, но най-сериозно пострада руската рубла. В началото на днешната търговия руската валута се срина до ново рекордно дъно от 49,90 рубли за един долар, след което последва известна стабилизация около 49,30 нивото.

Рублата се обезцени и до ново рекордно дъно от 61,93 рубли за едно евро, преди да върне слабо назад към 61,40 нивото.

Руският фондов пазар също реагира негативно на срива на петролните цени и на рублата след като ОПЕК запази досегашните нива на производство на петрол. Сега фондовият индекс RTS, който е деноминиран в долари, се понижава с цели 2,7% към 979 пункта, като в началото на днешната търговия падна до петгодишно дъно от 969 пункта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27