Централната банка на Русия отново повиши основната си лихва в опит да спре спада на рублата и да овладее инфлацията

Руската централна банка (РЦБ) повиши основната си лихва с 100 базисни пункта в пореден опит да ограничи растящата инфлация и да спре продължаваща обезценка на рублата.

На днешното редовно заседание РЦБ вдигна основната кредитна лихва до 10,5% от досегашно ниво от 9,5%, повишавайки по този начин своята водеща лихва за пети път през настоящата година с общо 500 базисни пункта.

Руската централна банка повиши и своята депозитна лихва до 9,5% от 8,5%, както и тавана на своята едноседмична репо лихва до 11,5% от 10,5%.

Банката отбеляза, че очаква годишната инфлация в страната да достигне 10% в края на настоящата година и дори да надвиши това ниво през първото тримесечие на 2015-а година. Трябва да се има предвид, че в началото на настоящата година РЦБ определи прицелно ниво на инфлацията в Русия не по-високо от 6,5% през 2014-а година и от 6,0% през 2015-а година.

В същото време РЦБ прогнозира, че БВП на страната ще се повиши с 0,6% през настоящата година и ще бъде близо до нивото на стагнация (нулев растеж) през следващите две години, преди да започне слабо да се подобрява през 2017-а година.

Централната банка очаква по-нататъшно понижение на капиталовите инвестиции в страната и отслабване на потребителската активност през 2015-а и 2016-а година.

Тя отново подчерта, че остава в готовност да продължи да повишава лихвените нива, ако има ново засилване на инфлационните рискове.

Следващото редовно заседание на Руската централна банка ще се проведе на 30-и януари 2015-а година.

Руската рубла задълбочи своето низходящо движение, достигайки ново историческо дъно от 55,46 рубли за един долар, тъй като днешното решение на РЦБ беше в рамките на средните очаквания и не потвърди спекулациите за още по-агресивно вдигане на руските лихви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Нови исторически дъна за рублата преди днешното заседание на Руската централна банка

В началото на днешната търговия руската валута се понижи с 0,28% спрямо долара до ново рекордно дъно от 55,02 рубли и с 0,18% спрямо еврото към исторически дъно от 68,37 рубли, като инвеститорите са в очакване на края на заседанието на Руската..

публикувано на 11.12.14 в 12:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10