Ръст на рублата, след като РЦБ повиши драстично лихвата до 17% в отчаян опит да спре срива на местната валута

В полунощ наше време Руската централна банка обяви драстично повишение на основните лихви в отчаян опит да спре драматичната обезценка на рублата.

Централната банка на Русия вдигна основната кредитна лихва с цели 650 базисни пункта до 17% от 10,5%. В изявление, публикувано след полунощ московско време, РЦБ обяви, че повишава и тавана на своята едноседмична репо лихва до 18% от 11,5% и увеличи обема на чуждата валута, предлагана на търговските банки, посредством провежданите от банката репо аукциони до 5 млрд. долара от 1,5 млрд. долара.

През вчерашната търговия банката беше критикувана за липса на действие, след като рублата загуби повече от десет процента от стойността си спрямо долара в най-резкия спад на дневна база от повече от едно десетилетие насам.

За последно РЦБ повиши основната си лихва със 100 базисни пункта на своето редовно заседание в четвъртък (от 9,5% на 10,5%), но това не успя да сложи край на драматичната обезценка на руската рубла.

В своето изявление Централната банка обяви, че е необходимо повишение на основния лихвен процент с 650 базисни пункта (с цели 6,5%), тъй като трябва да се ограничи девалвацията и инфлационните рискове, които в последно време са се увеличили доста сериозно.

В отделно изявление РЦБ заяви, че определя фиксиран лихвен процент за заемите, отпускани за инфраструктурни проекти, на ниво от 9% - с 800 базисни пункта под новия основен лихвен процент.

Сривът на рублата в понеделник (най-големият еднодневен спад от 1999-а година насам) причини обезценка на руската валута от близо 50% в рамките на настоящата година и с цели 23% само в рамките на настоящия месец. На фона на този пореден спад Руската централна банка заяви, че икономиката на страната може да се свие с цели между 4,5% и 4,7% през следващата година, ако средната цена на петрола се задържи около 60 долара за барел - недалеч от настоящите нива за "черното злато".

По-рано тази година Централната банка продаде почти 75 млрд. долара, за да подкрепи рублата, но тези интервенции се оказаха неефективни. Това принуди РЦБ да въведе през ноември свободно плаване на рублата, но въпреки това банката осъществи допълнителни интервенции за 6 млрд. долара.

Шокиращото повишение на основната лихва с 650 базисни пункта до 17% доведе до рязко поскъпване на рублата в началото на днешната московска търговия. Рублата поскъпна за кратко с 9% спрямо долара, достигайки ниво от 58,23 рубли, след като вчера се срина до историческо ниво от 65,54 рубли. Последва париране на част от първоначалните печалби и сега руската валута се търгува с повишение от 6,17% около 61,49 рубли за един долар.

Спрямо еврото руската валута поскъпна със 7,5% към 72,47 рубли преди да стабилизира около 76,55 нивото, след като вчера се срина до 81,46 рубли за едно евро.

Според валутните анализатори на банките Citigroup и JP Morgan решението на РЦБ да вдигне основната лихва от 10,5% на 17% вероятно ще има само краткосрочен позитивен ефект върху руската рубла. Те предполагат, че дори това драматично вдигане на лихвите вероятно няма да се окаже достатъчно агресивно, за да доведе до стабилизация на местната валута в средносрочен план.

Решението на РЦБ вероятно ще помогне в краткосрочен план за забавяне на процеса на доларизация на депозитите на руските домакинства, който процес се ускори в значителна степен през последните седмици. Но вдигането на лихвите ще направи малко, за да ограничи търсенето на долари от страна на руските корпорации и банки, които продължават да търсят щатската валута с оглед предстоящи техни дългови плащания. Очаква се пазарът да реагира позитивно на агресивното вдигане на руските лихви, но само в краткосрочен план. В дългосрочен план обаче РЦБ е необходимо да оповести пакет от по-мащабни мерки в подкрепа на рублата, особено при липсата на подобрение на геополитическите рискове (визирайки украинската криза и свързаните с нея санкции на Запада спрямо Москва) и на фона на много ниските петролни цени, се посочва в анализ на JP Morgna Chase.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25