Швейцарската централна банка последва ЕЦБ и също въведе отрицателна депозитна лихва

Централна банка на Швейцария (ШЦБ) изненада финансовите пазари, като обяви, че въвежда отрицателна лихва по депозитите на търговските банки, държавни при нея и потвърди своя ангажимент да ограничи поскъпването на швейцарския франк.

ШЦБ последва ЕЦБ и също въведе отрицателна (наказателна) депозитна лихва, като заяви, че новите лихвени ставки ще влязат в сила на 22-ри януари - деня на първото за следващата година заседание на Европейската централна банка.

Банката определи отрицателна лихва от -0,25% за депозитите на търговските банки над 10 млн. франка и разшири рейнджа на своя тримесечен Либор до -0,75%/+0,25% от досегашния диапазон между 0,0% и 0,25%.

С това си решение Централната банка на Швейцария се опитва да обезкуражи покупките на швейцарския франк, ползващ се със статут на "валута - убежище", на фона на финансовата криза в Русия и с оглед солидното понижение на петролните цени.

През последните няколко дни имаше редица фактори, които доведоха до повишено търсене на "инвестиции - убежище". Въвеждането на негативна депозитна лихва ще направи по-малко атрактивно задържането на инвестиции в швейцарски франкове и по този начин ще успеем да задържим заложения "праг" на търпимост от 1,2000 франка за едно евро, се посочва в изявление на Централната банка.

Изненадващото решение на ШЦБ доведе до рязка обезценка на швейцарския франк, като доларът поскъпна към двугодишен връх около 0,9850 франка (най-високо ниво от юли 2012-а година). В същото време еврото удари за кратко двумесечен връх от 1,2096 франка, преди обаче да върне назад към 1,2040 нивото.

Според редица анализатори решението на ШЦБ да въведе отрицателна депозитна лихва точно на 22-ри януари 2015-а година вероятно ще бетонира очакванията, че именно тогава (на 22-ри януари) Европейската централна банка ще обяви начало на мащабна програма за "количествени улеснения" (директни покупки на държавни облигации на вторичния дългов пазар на еврозоната).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10