Швейцария даде положителен пример за политика с отрицателна лихва

Има невероятни идеи и в математиката и във финансите. Например, корен квадратен на отрицателно число и отрицателни лихви изглеждат невъзможни. За да се намери разумно обяснение е необходимо да се разберат числата и парите по нов начин. Швейцарската национална банка постави по-дълбоката парична теория на практика като намали на 18 декември основния лихвен процент до -0.25%.

Централната банка се опитва да задържи Швейцария неутрална при световните валутни войни. Другите държави се опитват да свалят стойността на валутите си и това кара дилърите да търсят сигурност. Франкът е считан за сигурен и търсенето му постоянно заплашва да повиши стойността му далеч над нива при които Швейцария може да търгува на печалба стоките и услугите си.

Швейцарската централна банка обаче вече отговори. Нейното първо оръжие беше печатането на пари. През септември 2011 тя обеща да напечата достатъчно франкове, които да продава на чуждите инвеститори, за да запази стойността на валутата под 1.20 срещу еврото. Това проработи, но стабилната стойност натовари банката с огромните 475 милиарда долара резерви. Сега отрицателните лихви са новото оръжие.

В ежедневието, където парите са считани за начин да задържиш бъдеща покупателна сила, това звучи лудо. Когато хората разглеждат парите като склад на стойност, те не искат тази стойност доброволно да бъде орязана от паричните власти.

Швейцарската национална банка обаче гледа на парите съвсем различно, като средство за макроикономическа политика и за финансови спекулации. Спекулантите не ги е грижа стабилната стойност на валутите, нито швейцарските работни места. Те искат да пожънат печалби и да избегнат загуби. Централната банка обаче я е грижа за работните места, които счита, че са заплашени от излизащия извън контрол франк. И така тя използва парите в борбата срещу финансовите пазари.

Швейцарската национална банка не е първата централна банка, която пробва отрицателните лихви, но изглежда най-решителната и сигнализира, че лихвите може да паднат и до -0.75%. Други монетарни институции би трябвало да изучат този експеримент внимателно. Подобно на въображаемите цифри от математиката, обратно спестовните негативни лихви могат да се окажат важен инструмент във времена на дефлация.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27