Падна първата жертва на руската криза в лицето на частния кредитор Trust Bank

Икономическата и валутна криза в Русия вече взе своята най-голяма засега банкова жертва, след като Централната банка на страната заяви днес, че ще спасява частния кредитор Trust Bank.

Банката Trust Bank, известна със своя мащабна рекламна кампания, която включваше холивудската звезда Брус Уилис, е 16-ата по големина финансова институция в Русия според привлечените частни депозити и на 28-о място според притежаваните от нея активи.

Днес Руската централна банка (РЦБ) обяви, че Бордът на директорите е одобрил план, според който Агенцията за гарантиране на депозитите трябва да действа като временен управител на Trust Bank.

Банката ще получи 30 млрд. рубли (около 532 млн. долара) под формата на кредит от РЦБ в подкрепа на нейната ликвидност и като част от официална спасителна програма, която да даде възможност на Trust Bank да продължи своите операции.

Частната банка е най-активна в Москва и други големи градове, предлагайки доста висока лихва по депозитите и лесни потребителски кредити. В момента банката предлага до 21% годишна лихва върху сметки в рубли и до 8% по депозитите в чуждестранна валута.

До този момент Trust Bank просперираше благодарение на силния растеж на потребителските разходи. Но със спирането на руския икономически растеж през настоящата година и очакваното свиване на БВП през 2015-а година солидното забавяне на потребителските разходи доведе до повишаване на обема на необслужваните кредити в цялата банкова система на страната и до застой в потребителското кредитиране. Именно това доведе и до първата жертва на настоящата икономическа и финансова криза в Русия в лицето на Trust Bank.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10