Руските власти прогнозират свиване на БВП с цели 4% през 2015-а година, ако петролните цени останат ниски

Руското правителство очаква икономиката на страната да се свие с цели 4% през 2015-а година, ако средната цена на петрола се задържи около 60 долара за барел, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", базирайки се на секретен документ на властите в Кремъл.

Спадът в цената на петрола, който основен източник на твърда валута на Русия, може да накара Кремъл да намали бюджетните разходи с една десета и да използва средства от своите резервни фондове, но въпреки това през следващата година може да бъде регистриран най-големия по размер бюджетен дефицит от 2009-а година насам.

До неотдавна руското правителството прогнозираше растеж на БВП с 0,8% през 2015-а година, докато централната банка на страната обяви, че очаква икономиката да започне да се възстановява през 2016-а година. Но според последни изчисления, изготвени от Министерството на финансите, цената на петрола се очаква да бъде средно от 60 долара за барел през следващата година, около 65 долара за барел през 2016-а и от 70 долара през 2017-а година. Въз основна на тези прогнози се предвижда свиване на икономиката на Русия с 4% през 2015-а година, преди да нарасне с 2,4% през 2016-а и с 1,6% през 2017-а година.

Свиването на икономиката през следващата година ще бъде много по-дълбоко, отколкото предишната правителствена прогноза, но в рамките на очакванията на водещи световни банки за икономически спад (рецесия) между 3,0% и 5,5%.

Финансовото министерство на Русия също така очаква повишение на инфлацията с 10% през 2015-а година, което би било близко до настоящото ниво, но и много над дългосрочната инфлационна цел на Централната банка от 4 процентни пункта. Министерството очаква инфлацията да достигне това целево ниво на Руската централна банка едва през 2017-а година, като за 2016-а година предвижда повишение на потребителската инфлация с 6 процентни пункта.

Средният обмен курс на рублата се очаква да бъде при ниво от 51,0 рубли за долар през 2015-а година спрямо настоящо осреднено ниво от 53,4 рубли, се посочва в доклада, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл". Финансовият министър Антон Силуанов заяви многократно, че няма фундаментални причини за по-нататъшно отслабване на рублата, която загуби повече от 40% от стойността си през настоящата година. За 2016-а година се прогнозира доларът да остане на ниво от около 51,0 рубли и да се повиши към 52,0 рубли през 2017-а година.

С оглед спадащите приходи от петрол поради по-ниските цени на "черното злато" и спад в приходите от други източници поради забавянето на руската икономиката, Министерството на финансите очаква дефицит от 4,9% от брутния вътрешен продукт през 2015 г. - осем пъти по-голям дефицита в досегашните прогнози. Това ще бъде най-големият бюджетен дефицит от 2009-а година насам, когато руската икономика беше силно засегната от световната финансова криза. Очаква се дефицитът да се свие до 3,8% от БВП през 2016-а година и до 3,0% от БВП през 2017-а година.

Финансовото министерство предлага за следващата година намаляване с 10% на бюджетните разходи, за да намали очертаващия се огромен дефицит и да използва голяма част от Резервните фондове на Русия в размер на 170 млрд. долара, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", базирайки се на информацията от секретния доклад на руските власти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10