МВФ намали своите перспективи за глобалния икономически растеж през 2015-а година въпреки падащите петролни цени

Международният валутен фонд понижи своите прогнози за растежа на глобалната икономика през 2015-а година, отбелязвайки, че падащите петролни цени ще спомогнат за кратък тласък на растежа, но ползите от ниските цени на "черното злато" няма да бъдат достатъчно силни, за да се предпази световната икономика от задълбочаване на слабия дългосрочен коловоз, в който продължава да се намира. В същото време Фондът призова правителствата и централните банки да продължат да осъществяват стимулиращи парични политики и да провеждат структурни реформи, за да подкрепят икономическия растеж.

В новите прогнози, МВФ вече очаква повишение на глобалния БВП с 3,5% през настоящата година при предишни очаквания през октомври миналата година за растеж с 3,8 процентни пункта. За 2016-а година Фондът вече очаква икономически растеж от 3,7%, който също е с 0,3% под предишната прогноза, направена през октомври.

Новите прогнози на МВФ обаче изглежда "по-розови", отколкото тези, направени от Световната банка през миналата седмица, според които глобалната икономика ще нарасне с едва 3% през настоящата година и с 3,6% през 2016-а година.

Новите фактори, подкрепящи растежа, са по-ниските петролни цени, както и обезценките на еврото и йената, но те се компенсират в голяма степен от постоянните негативни сили, включващи наследството от глобалната криза и по-ниския потенциал за растеж в редица страни, заяви главният икономист на МВФ Оливие Бланшар.

Фондът препоръча на силното развитите икономики да запазят приспособяващите парични политики, за да избегнат повишение на реалните лихвени нива, тъй като по-евтиният петрол засилва рисковете от дефлация.

                                                                                          Таблица с новите икономически прогнози на МВФ

Снимка

В същото време МВФ подобри своите прогнози за икономическия растеж на САЩ и вече очаква повишение на американския БВП с 3,6% през настоящата година при предишна прогноза за растеж с 3,1 процентни пункта. За разлика от САЩ, Фондът намали прогнозите за икономическия растеж на еврозоната до 1,2% от 1,4%, както и очакванията за растежа на БВП на Япония до 0,6% от 0,8 процентни пункта.

МВФ намали и своята прогноза за представянето на китайската икономика, очаквайки забавяне на растежа през 2015-а година до 6,8% от 7,1% предишна прогноза, направена през октомври. Това би представлявало най-слаба експанзията на втора икономика в света от 1990-а година насам и под мнозинството прогнози на икономисти и анализатори за повишение на БВП на Китай с около 7 процентни пункта. За следващата година Фондът прогнозира ново забавяне на китайския икономически растеж до 6,3 процентни пункта.

МВФ намали с цели 0,7% и своите прогнози за икономическия растеж на нововъзникващите пазари до повишение на техния БВП с 4,3% (при октомврийска прогноза за растеж с 5,0%), тъй като очаква свиване на БВП на Русия с 3% (на фона на ниските петролни цени и западните санкции), като в същото време намали и своите растежни икономически прогнози за Бразилия, Индия и Южна Африка, както и на редица производителки на петрол като Саудитска Арабия и Нигерия.

Фондът отново препоръча ЕЦБ да използва своя финансова баланс, за да подкрепи европейския икономически растеж. В същото време МВФ поиска Германия да използва правителствените кешови излишъци, за да подпомогне стимулирането на икономическия растеж в еврозоната, докато по-слабите държави в региона трябва да направят основен ремонт на техните икономики.

Оливие Бланшар отбеляза, че обезценката на еврото през последните седмици подсказва, че инвеститорите вече са отработили оповестяването на нови стимулиращи мерки от ЕЦБ на заседанието на банката в четвъртък. Дали това ще сработи? Мисля, че до голяма степен това вече работи, заяви главният икономист на МВФ, но добави: Въпросът е, че ако ЕЦБ не предприеме подобни мерки (програма за "количествени улеснения"), след това може би ще има проблем.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10