Солиден ръст на бизнес доверието в Германия до 11-месечен връх в началото на 2015-а година

Индексът на бъдещите бизнес очаквания в Германия, определян от германския институт ZEW, отчете през януари нов много солиден ръст за трети пореден месец, тъй като падащите петролни цени и обезценката на еврото повишават надеждите за ускоряване на растежа на водещата икономика от еврозоната в началото на 2015-а година след нейното слабо представяне през третото тримесечие на миналата година.

Индексът за бъдещото икономическо доверие в Германия през следващите шест месеца, определян от германския ZEW институт, се повиши рязко през януари до 48,4 пункта (най-високо ниво от февруари 2014-а година) при прогноза за по-умерено подобрение до 40,0 пункта от 34,9 пункта през декември.

ZEW индексът на текущите икономически и бизнес условия в Германия се подобри през януари до 22,4 пункта от 10,0 пункта в края на 2014-а година и при прогноза за повишение до 14,8 пункта.

Президентът на ZEW института Клеменс Фюст обаче посочи, че новата година стартира с трусове на капиталовите пазари с оглед предстоящите важни избори в Гърция и след изненадващото решение на Швейцарската централна банка да се откаже от минимален обменен курс от 1,2000 швейцарски франка за евро, което причини хаос на валутните пазари.

Днешното силно ZEW проучване обаче показва, че експертите не изглеждат впечатлени от турболенциите на финансовите пазари с оглед техните позитивни очаквания за развитието на германската икономика на фона на падащите петролни цени и обезценката на единната европейска валута, допълни той.

Икономистите, участвали в проучването на ZEW, очакват ЕЦБ да вземе решение за стартиране на покупки на държавни облигации на своето заседание на 22-ри януари и прогнозират по-нататъшна обезценка на единната валута през следващите шест месеца. В същото време те не показват ясно изразени опасения относно риска от дефлация.

Според немския икономически институт има солидно подобрение и на бъдещите бизнес очаквания в цялата еврозона, като ZEW индексът за януари скочи рязко до 45,2 пункта от 31,8 пункта в края на 2014-а година.

Еврото поскъпна закратко до нов часови връх за деня около 1,1614 долара, преди обаче да върне около 1,1600 нивото. В същото време единната валута поскъпна към тридневен връх от 137,40 йени с оглед добрия риск-апетит на европейските фондови пазари и след като в петък удари тримесечно дъно около 134,65 йени. Еврото се повиши слабо и към тридневен връх от 0,7692 британски лири, но продължава да се търгува близо до петъчното многогодишно дъно около 0,7595 паунда (най-ниско ниво от март 2008-а година).

Сега еврото се търгува около 1,0135 швейцарски франка, опитвайки по-трайна стабилизация над нивото на паритет (1,0000) и над рекордното историческо дъно около 0,8500 франка, което беше ударено минути след изненадващото решение на Швейцарската централна банка на 15-и септември да се откаже от своята тригодишна политика за поддържане на минимален обменен курс от 1,2000 швейцарски франка за евро.

Въпреки солидното ZEW бизнес проучване позитивната реакция на еврото изглежда ограничена с оглед очакванията за предстояща в четвъртък програма за "количествени улеснения" от страна на ЕЦБ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10