Марио Драги обяви, че от март 2015-а година ЕЦБ стартира мащабна по размер програма за покупки на държавни облигации

На пресконференция след днешното редовно заседание на ЕЦБ, шефът на банката Марио Драги заяви, че от март 2015-а година Централната банка ще стартира покупки на държавни облигации на вторичния дългов пазар в еврозоната (програма за "количествени улеснения"). Това означава, че ЕЦБ ще използва и най-мощното оръжие в своя финансов арсенал, за да се справи с прекалено ниската инфлация и икономическа стагнация в еврозоната.

Ежемесечните покупки ще бъдат в размер на 60 млрд. евро (при прогнози за 50 млрд. евро), като новата програма на ЕЦБ ще продължи до края на септември 2016-а година (продължителност от 19 месеца при средни прогнози за едногодишна рамка на програмата). Това предполага, че общият размер на програмата за "количествени улеснения" ще бъде за над 1 трлн. евро (за 1,14 трлн. евро), като самата програма ще бъде децентрализирана (покупките на държавни облигации ще стават за сметка на съответните национални централни банки).

Ще бъдат купувани както облигации, емитирани от отделните страни - членки, така дългови ценни книжа, емитирани от европейски финансови институции. ЕЦБ посочи, че според програмата за "количествени улеснения" няма да могат да се купуват повече от 25% от всички видове налични дългови книжа.

Рисковете, свързани със закупуваните облигации, емитирани от финансови институции на ЕС, ще бъдат споделени (до 20% за сметка на ЕЦБ), но покупките на конкретни държавни облигации от националните централни банки няма да бъде предмет на евентуални споделени загуби (80% несподелен риск за отделните банки) , подчерта Марио Драги. Еврозоната не е бездънна каса с евро, така че няма кой да обезщети националните централни банки срещу каквито и загуби от предстоящите покупки на дългови книжа в рамките на отделните държави, заяви шефът на ЕЦБ.

Според "Супер Марио" новите стимулиращи мерки могат да останат в сила, докато ЕЦБ не види устойчив възходящ път на инфлацията в еврозоната. Обемът на закупуваните държавни облигации ще бъдат базиран на процентното участие на всяка национална централна банка в капитала на ЕЦБ, посочи той и допълни, че ще бъдат приети допълнителни критерии при положение, че дадена страна - члена на еврозоната се намира в спасителна финансова програма на ЕС и МВФ (като Гърция).

ЕЦБ също така обяви, че понижава до едва 0,1% лихвите по четиригодишната програма на банката за осигуряване на ликвидност на търговските банки в еврозоната.

Драги посочи, че днешното решение за стартиране на програма за "количествени улеснения" е било взето с голямо мнозинство, но отказа да назове които членове на ЕЦБ са били против.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕЦБ запази без промяна рекордно ниските основни лихви в еврозоната. Очаква се ключова пресконференция на Марио Драги от 15:30 ч.

След края на днешното заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че запазва без промяна основните лихви на рекордно ниски нива на фона на опасността от дефлация и все още слабото представяне на икономиката в еврозоната. Решението на..

публикувано на 22.01.15 в 14:54

Спад на еврото и ръст на пазарите на акции, след като ЕЦБ стартира мащабна програма за покупки на държавни облигации

Единната европейска валута се намира под нов натиск от продажби, докато европейските фондови борси удариха поредни 7-годишни върхове след като ЕЦБ обяви, че от март 2015-а година стартира по-голяма от очакваното програма за покупки на държавни..

публикувано на 22.01.15 в 16:42

Немският институт IFO определи днешното решение на ЕЦБ като "незаконно"

Президентът на водещия немски икономически институт IFO Ханс-Вернер Син отправи остри критики по повод днешното решение на ЕЦБ да стартира програма за покупки на държавни облигации. Той определи действията на ЕЦБ като "незаконно" държавно..

публикувано на 22.01.15 в 17:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10