Забавяне на икономическия растеж на САЩ до 2,6% през последното тримесечие на 2014-а година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският икономически растеж се забави по-рязко от очакваното през последното тримесечие на миналата година въпреки по-здрав ръст на потребителските разходи, тъй като има съществено отслабване на бизнес инвестициите, показват предварителни данни на Търговския департамент на САЩ.

Брутният вътрешен продукт на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през четвъртото тримесечие на настоящата година с 2,6% на годишна база при прогноза за повишение с 3,0% и след експлозивен растеж от 5,0% през третото тримесечие (най-солидния растеж от третото тримесечие на 2003-а година)  и от 4,6% през трите месеца до края на юни.

За цялата 2014-а година БВП на САЩ се повиши с 2,4% - малко по-силно от осреднения годишен растеж с около 2,2% за периода от 2010-а до 2013-а година и все още значително под осреднената годишна икономическа експанзия от около 3,4% през последното десетилетие на миналия век.

Според предварителния доклад на Търговския департамент потребителските разходи през четвъртото се повишиха с 4,3% - доста над тяхно повишение с 3,2% през трите месеца до края на септември, като това представлява най-солидно подобрение на вътрешното потребление в САЩ от началото на 2006-а година. Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика.

Останалите компоненти от доклада на Търговския департамент обаче не са толкова добри, показвайки признаци на известна икономическа слабост.

Бизнес инвестициите в края на 2014-а година се повишиха с едва 1,9% след техен ръст с 8,9% през третото тримесечие и с 9,7% през второто тримесечие, докато инвестициите в ново заводско оборудване дори се понижиха с 1,9% след ръст с 11,0% през трите месеца до края на септември. Подобрение бележат инвестициите в жилищния сектор (повишение с 4,1% спрямо 3,2% през третото тримесечие), но останалите бизнес инвестициите в областта на строителството се повишават с 2,6% след ръст от 4,8% през предходното тримесечие.

Американският износ се повиши "по-скромно" с 2,8% след повишение с 4,5% през третото тримесечие, а вносът скочи с цели 8,9% след понижение с 0,9% през периода юли-септември. Това забавяне на износа се дължи както на слабото икономически развитие в Азия и в Европа, така и на поскъпващия долар на валутните пазари.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, се понижи изненадващо с 0,5% (най-солидно понижение от началото на 2006-а година) при прогноза за повишение с 0,8% след повишение с 1,2% през третото тримесечие, докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се повиши с 1,1% (при прогноза за 1,2%) след повишение с 1,4% през предходните три месеца.

Това подсказва, че въпреки продължаващата икономическа експанзия, инфлацията в САЩ отслабва на фона на рязкото понижение на петролните цени от лятото на 2014-а година насам и поскъпващата местна валута.

Днешният по-слаб доклад на Търговския департамент подчертава препятствията, пред които е изправена американската икономика през настоящата година.

Междувременно Департамента на труда обяви, че цената на работната сила в САЩ се повиши през последното тримесечие на 2014-а година с 0,6% на тримесечна база след повишение с 0,7% през предходните три месеца, докато заплащането на труда нарасна с 0,5% след повишение с 0,8% през периода юли-септември. На годишна база цената на работната сила се повиши в края на миналата година с 2,2%, съвпадайки с растежа, отчетен през третото тримесечие.

Тези данни се следят внимателно от Фед като мерило за инфлацията, генерирана от пазара на труда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10