Die Welt: ЕЦБ е одобрила повишение на спешната помощ за осигуряване на ликвидност на гръцките банки до 60 млрд. евро

Европейската централна банка е одобрила повишение на капацитета на Механизма за спешна помощ за осигуряване на ликвидност (ELA) на Гръцката централна банка до 60 млрд. евро, съобщава днес немският ежедневник Die Welt.

Според изданието това е станало факт на същото снощно заседание на ЕЦБ, на което Управителният съвет на банката взе решение да спре да приема гръцките държавни облигации като обезпечение при провежданите от централната банка аукциони за осигуряване на ликвидност на търговските банки в еврозоната.

От ЕЦБ отказаха да коментират информацията на Die Welt.

Немското издание отбеляза, че на този етап гръцките банки са използвали едва между 2 и 3 млрд. евро от Механизма за спешна ликвидна помощ (ELA) на Централната банка на Гърция. Това предполага, че одобрените от ЕЦБ средства в размер до 60 млрд. евро за програмата ELA вероятно ще бъдат достатъчни, за да покрият непосредствените ликвидни нужди на гръцките банки за по-продължителен срок от време, въпреки че според последни оценки депозити за около 24,5 млрд. евро вече са напуснали банковата система на Гърция.

Повод за тези спекулации даде и членът на ЕЦБ Петер Прает, който заяви по-рано днес, че ликвидността на гръцките банки ще продължат да бъде задоволена от програмата ELA на Гръцката национална банка след вчерашното решение на Европейската централна банка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гръцките банки няма да пострадат от решението на ЕЦБ, посочиха властите в Атина

Гръцките банки са получили одобрение да се възползват допълнително от 10 милиарда евро над досегашния таван на Механизма за спешна помощ за осигуряване на ликвидност (ELA) на Гръцката централна банка, съобщава неназован гръцки правителствен..

публикувано на 05.02.15 в 12:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10