Европейските акции се търгуват близо до многогодишни върхове преди заседанието на ЕЦБ

В началото на днешната търговия европейските акции отварят на позитивна територия, търгувайки се близо до многогодишнте върхове, достигнати в началото на седмицата, като вниманието на инвеститорите е насочено към предстоящото заседание на ЕЦБ, на което се очаква да бъдат представени детайли относно мащабната програма за покупки на активи за над 1 трлн. евро.

Подкрепа за днешния риск-апетит оказват и по-добри финансови резултати на водещи европейски компании като Carrefour и Schroders, чийто акции се повишават съответно с 1,9% и с 2,5%. Около 80% от водещите 600 европейски компании, които досега представиха своите финансови отчети, отбелязват осреднен ръст с 22% на техните тримесечни печалби, като това е най-доброто им представяне от средата на 2011-а година насам.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,36% към 392,05 пункта, доближавайки седемгодишния връх от понеделник около 393,19 пункта. Немският индекс DAX се повишава с 0,44% към 11440 пункта с поглед към рекордния исторически връх от 3-ти март около 11465,23 пункта въпреки днешни разочароващо слаби данни за индустриалните поръчки в Германия през януари.

Френският индекс CAC40 поскъпва с 0,58% към 4945 пункта като инвеститорите сякаш игнорират повишението на безработицата във страната до 15-годишен връх от 10,4% през последното тримесечие на 2014-а година.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 0,22% към 6934 пункта, задържайки под рекордния връх от 6974,26 пункта, достигнат в началото на работната седмица. Инвеститорите в Лондон са в очакване на края на редовното заседание на Английската централна банка (от 14:00 ч.), въпреки че не се очаква промяна на настоящата парична и лихвена политика.

Днес основният акцент на глобалните финансови пазари се поставя върху заседанието на ЕЦБ, на което не се очаква промяна на настоящата лихвена политика (от 14:45ч.). С повишено внимание ще се следи пресконференцията на шефа на банката Марио Драги (от 15:30 ч.) за по-конкретни детайли относно програмата за "количествени улеснения" за общо над 1 трлн. евро, която по план трябва да стартира през настоящия месец. Програмата за месечни покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро, която ще бъде в сила до септември 2016-а година, има за цел да подкрепи икономическия растеж в еврозоната и да предотврати риска от дефлационна спирала в региона.

С интерес ще се очакват и новите средносрочни икономически прогнози на ЕЦБ, като най-вероятно централната банка ще повиши своите прогнози за растежа на БВП на еврозоната през тази година на фона на серия добри икономически индикатори през последните няколко седмици. В същото време се очаква ЕЦБ да намали прогнозите си за инфлацията в региона на фона на все още доста ниските петролни цени в глобален план.

Марио Драги вероятно ще коментира и ситуацията с Гърция и най-вече важния въпрос за финансирането на гръцките банки. Очаква се ЕЦБ отново да удължи с две седмици времевата рамка на Механизма за спешна ликвидна подкрепа (ELA), провеждан през Гръцката централна банка. Малко вероятно е днес ЕЦБ да вземе решение, с което отново да започне да приема гръцките държавни облигации като обезпечение при провежданите от банката редовни аукциони за осигуряване на парична ликвидност на търговските банки в еврозоната, в т.ч. на гръцките банки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27