Подобрение на икономическия растеж в еврозоната и в ЕС през последното тримесечие на 2014-а година

Икономическият растеж в еврозоната се подобри слабо през последното тримесечие на 2014-а година благодарение на повишение на инвестициите и на износа, като това може да подсили надеждите, че възстановяването на региона ще се засили през настоящата година, показват неревизирани данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт в еврозоната се повиши през трите месеца до края на декември с 0,3% на тримесечна база, съвпадайки с предварителните данни на европейската статистика и след растеж с 0,2% през третото тримесечие.

На годишна база БВП на еврозоната се повиши през последното тримесечие на 2014-а година с 0,9%, също съвпадайки с предварителната оценка на Евростат и след растеж с 0,8% през периода юли-септември.

За цялата изминала година икономиката в региона нарасна с 1,3 проценти пункта.

Добра новина от днешните данни е повишението на разходите на домакинствата през последното тримесечие на 2014-а година с 0,5% спрямо третото тримесечие, когато те регистрираха аналогичен растеж, както и повишение на бизнес инвестициите с 0,4% след нулев растеж през трите месеца до края на септември. В същото време износът нарасна с 0,8%, докато вносът в еврозоната се повиши с 0,4% на тримесечна база.

Трябва да се има предвид, че икономиката на еврозоната може да набере допълнителна скорост през настоящата година на фона на серия добри проучвания за бизнес активността, падаща безработица, ръст в продажбите на дребно, както и с оглед очаквания в понеделник старт на мащабната програма на ЕЦБ за покупки на активи за 60 млрд. евро на месец.

                                                                              БВП на страните от ЕС за четвъртото тримесечие на 2014-а г. (на тримесечна база)

Снимка

Междувременно Евростат потвърди и своите първоначални оценки за икономическия растеж в целия Европейски съюз.

Брутният вътрешен продукт на 28-те страни - членки се повиши през последното тримесечие на 2014-а година с 0,4% на тримесечна база след повишение с 0,3% през трите месеца до септември, като на годишна база БВП на Европейския съюз се повиши с 1,3% след растеж с 1,2% през третото тримесечие.

Данните на Евростат за България потвърждават последната оценка на Националния статистически институт (НСИ) за повишение на българския БВП през четвъртото тримесечие на миналата година с 0,4% на тримесечна и с 1,3% на годишна база след икономически растеж през третото тримесечие с 0,4% на тримесечна и с 1,5% на годишна база.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10