Според Дейселблум предложените от гръцките власти реформи далеч не са завършени

Списъкът от реформи, предложен от Гърция през миналата седмица и имащ за цел да спечели доверието на кредиторите, "далеч не е завършен", заяви през уикенда ръководителят на Еврогрупата – Йерун Дейселблум.

По време на събитие в Амстердам в неделя той посочи, че гръцките предложения са "сериозни", но недостатъчни и допълни, че е малко вероятно Атина да получи нов транш от настоящата спасителна програма до края на месеца.

Дейселблум каза, че досега Атина е направила шест предложения, но се очакват да бъдат представени още.

Тези предложения са едва първата шестица. Само те въобще не могат да бъдат приети, тъй като представляват едва 30 на сто от предложенията, които гръцките управляващи настояват да бъдат заменени в текущата спасителна програма, посочи шефът на Еврогрупата.

Коментарите на Дейселблум се отнасят до плановете на новото гръцко правителство да замени някои от мерките за бюджетна консолидация, договорени с предишното правителство, чрез представяне на списък с други различни реформи.

Междувременно водещ депутат от Консервативния блок на германския канцлер Ангела Меркел описа излизането на Гърция от еврозоната като "чудесна възможност" за страната да укрепи икономиката си. Това е пореден знак за германските нагласи за възможен сценарий, известен като "Grexit".

Петер Рамсауер, бивш министър на транспорта от предишен кабинет на Меркел и председател на Комисията по икономическите въпроси в германския парламент, е може би най-известният политик в лагера на германския канцлер, който стои зад идеята за напускане еврозоната от страна на Гърция.

С напускането на еврозоната, както предложи и министърът на финансите Волфганг Шойбле, Гърция може да подобри своята конкурентоспособност от гледна точка на една нова драхма, написа той във водещ материал за немското издание "Билд".

Това ще даде на Гърция една чудесна възможност да се поднови икономически и административно, след което отново да се върне в еврозоната от позиция на силата, допълни той.

В същото време канцлерът Меркел, както и финансовият министър Шойбле продължават да заявяват публично, че те не искат Гърция да напусне Единния валутен съюз. Но редица високопоставени ръководители в Берлин са все по-скептични относно готовността на новото гръцко правителство да изпълни реформите, които Германия смята, че са необходими за осигуряване на допълнителна финансова помощ за Атина.

От своя страна президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта, че Гърция никога няма да напусне еврозоната и че това би оказало непоправими щети на Европейския съюз.

Европейската комисия е на мнение, че никога няма да има сценарий "Grexit", заяви той през уикенда за немския вестник Welt am Sonntag. Никой с отговорна позиция в Европа не работи за излизане на Гърция от валутния съюз. Страната е и ще остане член на валутния съюз, подчерта той и допълни, че подобен негативен сценарий ще доведе до непоправими щети върху репутацията на Европейския съюз по целия свят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10